Nyomtatás

Újabb szigorításra számíthatnak a dohányosok

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Az új törvényjavaslat célja a dohányzás visszaszorítása. Ennek érdekében jelentősen megnehezítenék a dohánytermékek vásárlását, emellett az árusítást is szigorúbban szabályoznák.

Jelentős szigorítások jöhetnek 2013-tól a dohány-kiskereskedelem területén, valamint a fiatalkorúak is sokkal nehezebben juthatnak hozzá az egészségkárosító termékhez – derült ki abból az MNO által megismert egyéni képviselői tervezetből, amelyet még nem nyújtottak be a parlamentnek. Az illegális terjesztőkre akár 500 millió forintos bírságot is kiszabhatnak majd. Mint ismert, jövő év januárjától többek között a vendéglátóhelyeken lesz tilos a „füstölés” - írja a Magyar Nemzet Online.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az MNO által megszerzett tervezetet, amelyet egy fideszes honatya készül benyújtani, támogatja-e a kormánypárti többség. A javaslat szerint 2013. január 1-től a dohánytermékek kiskereskedelme állami monopóliummá válna, amelyet az illetékes miniszter határozott időre koncessziós szerződés keretében átengedhet. Dohánytermék kizárólag dohánytermékek forgalmazására létrehozott dohányboltban lesz forgalmazható, ami szintén jelentős szigorítás az eddigi gyakorlathoz képest.

A dohánybolttal szembeni fontos követelmény – a javaslat szerint – a tevékenységére, valamint a belépésre jogosultak életkori korlátozására vonatkozó megfelelő figyelmeztető jelzések elhelyezése. Szintén szigorítást jelent, hogy a 18 év alattiak a dohányboltban felszólíthatók lesznek életkoruk igazolására, valamint az üzlet elhagyására, ennek megtagadása esetén a rendőrség is közbeléphet – olvasható az mno.hu-n.

A tervezett szabályozás fontos része, hogy kétezer fő lakosságszám alatti településeken legfeljebb egy, kétezer fő lakosságszám feletti településeken minden kétezer fő után egy jogosult végezhet többek között cigarettaértékesítést. A törvényjavaslatban foglaltak megsértése esetén a koncesszióval rendelkező dohánytermék-kiskereskedővel szemben legfeljebb tízmillió forint bírság szabható ki, míg koncesszióval nem rendelkező jogsértővel szemben a büntetés maximális határa 500 millió forint lehet – olvasható a fideszes javaslatban.

Az Országgyűlés idén április 26-án módosította a nem dohányzók védelméről szóló törvényt. A törvénymódosítás értelmében 2012. január elsejétől tilos a dohányzás közforgalmú intézményekben – így a többi között a szórakozó- és vendéglátóhelyeken –, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében. A helyi önkormányzatok pedig további közterületeken is megtilthatják a dohányzást.

A dohányzási tilalom betartását az ÁNTSZ ellenőrzi, megsértése esetén egészségvédelmi bírságot szab ki. Az egészségvédelmi bírságot és a helyszíni bírságot az ÁNTSZ számlájára kell befizetni. Az előbbi összege 20 és 50 ezer forint közötti, az utóbbi legfeljebb 30 ezer forint lehet magánszemélyek esetében. A bírságolás három hónap türelmi idő után, 2012. április elsején kezdődik – olvasható az MNO cikkében.

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...