Nyomtatás

Máris perlik Ausztráliát a szigorú dohánytörvény miatt

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Az egyik legnagyobb dohányipari óriás máris pert indított az ausztrál állam ellen amiatt az új törvény miatt, amelynek értelmében 2012 decemberétől minden cigaretta csomagolásának egységesnek kell lennie. A cég arra hivatkozik, hogy a rendelkezés megsérti az állammal kötött kétoldalú befektetési egyezményt.

Az ausztrál parlament ebben a hónapban fogadta el azt a törvényt, amelynek értelmében 2012 decemberétől márkától függetlenül minden dohányterméket egységes olívaszínű csomagolásban kell árusítani. A törvényhozók a dohányosok számának drasztikus csökkenését, ezzel egy időben pedig a lakosság általános egészségi állapotának javulását várják a döntéstől – írja a BBC.

Az egyik legnagyobb, ázsiai székhelyű dohányipari vállalat azonban máris lépéseket tett annak érdekében, hogy megakadályozza a törvény életbe lépését. Pert indítottak az állam ellen arra hivatkozva, hogy Ausztrália megsérti a korábban Hongkonggal kötött kétoldalú befektetési egyezményt.

A cég szerint ugyanis a márkajelzés eltüntetése a csomagolásról csökkenti a nyereséget, emellett utat enged a hamisítóknak, akik a jövőben eláraszthatják a piacot olcsó utánzatokkal. A vállalat által benyújtott indítványt több másik nagyobb cég is támogatja.

OrientPress Hírügynökség

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...