Nyomtatás

Ne Gyújts Rá! Világnap Budapesten

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

2011nov17 7 Budapest Főváros Kormányhivatala és a Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért (SZDV) civil szervezet lakossági felvilágosító és szűrőprogrammal hívta fel a figyelmet a dohányzás veszélyeire és a leszokás fontosságára 2011. november 17-én, a Ne Gyújts Rá! Világnapon, Budapesten, a Duna Plázában.

A korábban Fővárosi ÁNTSZ-nek nevezett intézet Egészségnevelési Csoportjának lelkes munkatársaival együtt beszélgettünk a bevásárlóközpont látogatóival a dohányfüst által okozott betegségekről, valamint a dohányzás egyéb hátrányos következményeiről, mint például a cigaretta ára vagy éppen a passzív dohányzás veszélyei.

Játékos formában ismerhették meg a látogatók azokat a megdöbbentő adatokat, amelyekről a dohányosok többsége nem is hallott.
Megmértük a kilélegzett levegő szénmonoxid tartalmát, amely a dohányosoknál sokkal magasabb értéket mutat, mint a nemdohányzóknál.

A légzésfunkciós méréssel a dohányzás egyik legalattomosabb szövődményét, a krónikus obstruktív Tüdőbetegséget (COPD) szűrtük. Ez egy fájdalmatlan, gyors és egyszerű módszer: egy mély belégzés után a páciens hirtelen belefújja a készülékbe az összes belélegzett levegőt. A kilégzés sebessége, illetve a kilélegzett levegő mennyisége alapján gyorsan megállapítható, hogy a páciensnél fennáll-e a COPD gyanúja.

A kiszűrt betegeket a területileg illetékes tüdőbeteg-gondozóba irányítottuk.

{datsopic:5}{datsopic:6}{datsopic:7}{datsopic:8}{datsopic:9}{datsopic:10}

A leszokni akaró dohányosoknak a helyszínen adtunk személyre szabott tanácsokat, hogyan kezdje el a leszokást. Volt, aki csak azért akarta letenni a cigit, mert elég volt, másoknak komoly légúti panaszai köhögés, elsősorban terhelésre jelentkező nehézlégzés, fulladás voltak, akadt, aki sokallta a cigarettára költött pénzt. Olyan munkát kereső dohányos is fordult hozzánk segítségért, aki azért nem kapta meg az állást, mert dohányost nem kívánt alkalmazni a munkáltató.

A leszokni akaró dohányosok számára nemcsak helyben adtunk tanácsot, de tájékoztattuk az Európai Unió aktuális kampányáról, a www.exsmokers.eu honlapon hozzáférhető iCoach programról, illetve a Dohányzásról Leszokást Támogató Központnak a dohányos számára ingyenes proaktív, telefonos tanácsadásáról (www.leszokasvonal.hu).

Az igazán függő dohányosnak, aki általában a reggeli ébredést követően egy órán belül rágyújt, azonban orvosi segítségre, és gyakran gyógyszeres kezelésre is szüksége van.

Jelenleg csak néhány tüdőgondozóban működik a betegek számára ingyenesen hozzáférhető leszokást támogató szakrendelés. Sajnos, az elégtelen OEP-finanszírozás mellett a rendelőintézeteknek és a kórházaknak nem éri meg leszokást támogató szakrendeléseket fenntartani, ezért a dohányosok többsége magára marad, és saját erőből próbálja meg letenni a cigarettáját. A függő dohányosoknak azonban csak töredéke tud így leszokni, a próbálkozásoknak alig 3%-a szokott így sikerülni, szemben az orvosi kezelés 30–50%-os sikerrátájával.

dr. Mucsi János
Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért, elnök

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...