Nyomtatás

Élj teljesebb életet - tedd le a cigit!

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

icoach-logo Önálló standdal vett részt több, különböző rendezvényen az Európai Bizottság „A volt dohányosok megállíthatatlanok” elnevezésű kampánya.

Oktatási toborzón és futóversenyen is kampányolnak a megállíthatatlan volt dohányosok

Budapesten november 11 és 12-én került sor a WEBA Education Fair elnevezésű oktatási toborzó rendezvényre, amelyen külföldi egyetemi, nyelvtanulási és egyéb karriertervezést segítő lehetőséggel ismerkedhettek meg a magyar diákok. Az idei rendezvényen 36 kiállító oktatási szervezet és mintegy 1100 látogató vett részt. Ez alkalommal a szakmai kiállítók mellett helyet kapott az EB „A volt dohányosok megállíthatatlanok” elnevezésű kampányának standja is, ahol a látogatók többek között az iCoach internetes leszokástámogató programjával is megismerkedhettek (www.exsmokers.eu). Az iCoach program rendkívül népszerű Európa-szerte, hiszen a 2011. júniusi indulása óta a regisztrációk száma hétszeresére nőtt, jelenleg több mint 145 ezren használják a programot. A felhasználók közül több mint 7 ezren Magyarországról regisztráltak.

A standon érdeklődök nemcsak dohányzó fiatalok voltak, hanem nagy számban akadtak olyanok is, akik egy ismerősüknek kívánnak segíteni a leszokásban. Richard Affolter, a WEBA tulajdonosa és fő szervezője szerint: „Nagyon örültem, hogy bemutatkozási lehetőséget tudtunk biztosítani a Volt Dohányosok kampány számára budapesti kiállításunkon. Azt gondolom, hogy fontos, hogy a fiatalok megismerjék a dohányzásmentes élet pozitív oldalait, hogy olyan gyakorlati segítséget kaphassanak, amely képes megváltoztatni gondolkodásmódjukat és támogatja őket a leszokásban”.

Képgaléria

{datsopic:1}{datsopic:2}{datsopic:3}{datsopic:4}

Ezt a rendezvényt megelőzően, októberben a Budapesti Atlétikai Szövetség által szervezett Budapest Futófesztiválon kampányolt az EB dohányzásellenes programja.  A Volt Dohányosok standján COPD-szűrést (krónikus obstruktív légúti betegség), légzésfunkciós vizsgálatot és szénmonoxid-mérést is végzett a kampány ügyéhez csatlakozó „Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért” nevű civil szervezet. A sportrendezvényen – amelyet számos kísérőesemény, kiállítói stand, és az egészséges életmódot képviselő szervezet tett színesebbé - idén több mint háromezren vettek részt. A szervezők minden korosztály és fizikai felkészültséggel rendelkező versenyző számára kínáltak sportolási lehetőséget: a tíz kilométeres futás és váltófutás, illetve a négy kilométeres futás vagy gyaloglás versenyszámok között mindenki megtalálhatta a képességének megfelelő távot.

Az Európai Bizottság ez év júniusában indított „A volt dohányosok megállíthatatlanok” elnevezésű kampányának célja, hogy segítse a 25–34 év közötti korosztályt a leszokásban, illetve hogy ne szokjanak rá a dohányzásra. A kampány egyedülálló módon a dohányzás nélküli élet pozitív hatásaira összpontosít; ezek közé tartozik a jobb egészségi állapot, a jobb társas kapcsolatok, a nem kevés megtakarított pénz és természetesen a jobb életminőség. Az Egészségszigeten felállított standon az érdeklődők megismerkedhettek a dohányzásról való leszokást támogató ingyenes, interneten elérhető interaktív iCoach programmal. Az iCoach gyakorlati tippek és tanácsok révén nyújt segítséget a dohányzásról való leszokás egyes szakaszaiban.


Dohányzással kapcsolatos adatok Magyarországról *

Magyarországon 3 millió ember dohányzik, körülbelül 1 milliót tesz ki a leszokott dohányosok száma. A 18–30 év közötti korosztály fele dohányzik, nemek szerinti lebontásban ugyanannyi nő mint férfi, a régebben a férfiak javára létező különbség eltűnt. Évente 16.000 nő szül úgy, hogy a terhessége alatt dohányzott, ezért akár nikotinfüggőként jöhet világra gyermeke. Évente 3000 ember hal meg hazánkban mások dohányzása miatt. Egy dohányos havonta átlagosan 15–20 ezer forintot, azaz évente közel 200 ezer forintot költ cigarettára. A dohányosok átlagosan háromszor annyi időt töltenek táppénzen, mint nemdohányzó társaik, aktív, egészséges életben eltöltött időszakuk 10–15 évvel rövidebb. A dohányos a napi munkaidejéből átlagosan 1 óra 20 percet tölt dohányzással. A mindennap dohányzó tizenévesek több mint 50%-a kipróbált már valamilyen drogot.
* Forrás: Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért

A WEBA-ról

A 2002-ben megalakult WEBA (World Educate Business Association = Nemzetközi Oktatásügyi Üzleti Szövetség) egy olyan ernyőszervezet, amelynek tagjai ügynökségek, oktatási intézmények, külföldi tanulmányutak szervezésével foglalkozó szervezetek. A WEBA rendszeresen megszervezi WEBA Education Fair elnevezésű rendezvényeit, évente mintegy 68 különböző helyszínen. A kiállítás célja, hogy a látogatóknak tényleges segítséget nyújtson karriertervük kialakításában és fejlesztésében. A kiállítók között egyetemek, kollégiumok, magániskolák, állami szervezetek, és különféle szervezetek vesznek részt. (www.webafairs.com) 


...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...