Nyomtatás

Ausztráliában eltűnnek a cigaretták márkajelzései

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

ausztrália cigaretta csomagolás Az ausztrál szenátus megszavazta azt a törvényt, amelynek értelmében a jövőben a cigaretták csomagolása nem lehet színes, és a gyártók márkajelzése sem szerepelhet a dobozokon. Így 2012 decemberétől minden termék egyforma olajzöld csomagban, a dohányzás káros hatásaira figyelmeztető feliratokkal „díszítve” lesz majd kapható a boltokban.

Bár a jogszabályra még az alsóháznak is rá kell bólintania, ez már csak formaság, így szinte bizonyos, hogy jövő év végén az ausztrálok már az egységes csomagolású termékekkel találkoznak a boltok polcain. A dohányipari cégek természetesen felháborodtak a döntés hallatán – írja a BBC.

Az egészségügyi miniszter, Nicola Roxon elmondta: készen állnak arra, hogy a bíróságon is szembenézzenek a dohánygyártókkal, akik nagy valószínűség szerint a jog eszközeivel próbálják majd meggátolni a törvény életbe lépését. A törvényre ugyanis véleménye szerint mindenképpen szükség van a lakosság egészségének megőrzése miatt.

Ausztrália az első olyan ország, ahol ennyire szigorú intézkedéseket vezettek be a dohányosok számának visszaszorítása érdekében. A cél, hogy az államban legyen a legalacsonyabb a világon a cigaretta rabjainak száma, és ezzel példát mutassanak a többi országnak is.

OrientPress Hírügynökség

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...