Nyomtatás

A dohányzás növeli a stroke kockázatát

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Egy kanadai tanulmány szerint, a nem dohányzókhoz képest a dohányosok kétszer nagyobb eséllyel vannak kitéve a stroke kockázatának, ami a többiekhez képest náluk akár egy évtizeddel is korábban jelentkezhet. Ugyanakkor a leszokás után két évvel a stroke kockázata visszasüllyed ugyanarra a szintre, mint azoké, akik soha nem szívtak el egyetlen szál cigarettát sem.

A stroke megelőzhető, a mostani tanulmány pedig éppen arra akar rávilágítani, milyen nagy szerepe van a dohányzásnak abban, hogy valakinél kialakul-e ez a betegség” – számolt be róla Dr. Mike Sharma, a Kanadai Stroke Hálózat megbízott igazgatója, majd hozzátette, hogy a dohányzásról való leszokás, a vérnyomás kordában tartása, az egészséges étrend és a fizikai aktivitás mind csökkentik a kockázatot.

A vizsgálat során a szakemberek közel ezer stroke-os beteget figyeltek meg nagyjából két éven keresztül. A dohányosok között a stroke megjelenésének átlagos ideje az 58. év köré volt tehető, vagyis kilenc évvel korábban jelentkezett náluk, mint a nem dohányzóknál.

A dohányzás érelmeszesedést okoz és vérrögök kialakulásához vezet

Dr. Andrew Pipe, az Ottawa Egyetem Szív Intézetének munkatársa szerint az orvosoknak mindenképp figyelmeztetniük kell stroke-os betegeiket ezekre a tényekre. Hogy a stroke kockázata minél kisebb legyen a társadalmon belül, el kell érni, hogy a gyerekek ne juthassanak dohánytermékekhez, meg kell fékezni az illegális dohányáruk használatát, folyamatosan ellenőrízni kell a dohánytermékek árát és minden eszközzel segíteni kell a dohányosoknak, hogy leszokjanak a cigarettáról. Végül pedig az egészségügyön belül fel kell állítani egy külön részleget, mely kifejezetten a doányzás kérdéskörével foglalkozik.

Dr. Michael Hill, a Szív és Stroke Alapítvány szóvivője hangsúlyozta, hogy a kormány számára elengedhetetlen hadba szállni a dohányipari termékek ellen, a fenti tanulmány eredményeit pedig olyan helyen is közzé kell tenni, ahol a fiatalokhoz is eljut az üzenete.

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...