Nyomtatás

A nők szívét jobban károsítja a dohányzás

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Egy több mint 30 évig tartó vizsgálat során a tudósok megállapították, hogy azoknak a nőknek az esetében, akik rászoknak a dohányzásra, sokkal nagyobb mértékben nő a szívbetegségek kialakulásának esélye, mint a hasonló káros szenvedéllyel bíró férfiaknál. A kockázat a tanulmányok szerint akár 25 százalékkal is nagyobb lehet a nők körében.

A dohányos nőknek 25 százalékkal nagyobb az esélyük a szívbetegségekre, mint a férfiaknak

A vizsgálatban – amelynek eredményei a The Lancet című folyóiratban jelentek meg – összesen 2,4 millió ember vett részt a 30 év alatt. Az összegyűjtött adatok kielemzése után a tudósok egyértelműen megállapították, hogy a dohányos nőknek 25 százalékkal nagyobb az esélyük a szívbetegségekre, mint a férfiaknak.

Az okok egyelőre tisztázatlanok, a British Heart Association szerint minden esetre az eredmények ijesztőek, mivel a felmérések szerint a nők sokkal kevesebb cigarettát szívnak el átlagosan, mint a férfiak. Elméletek ugyanakkor már születtek a jelenség megmagyarázására.

Az egyik szerint a nemek közötti biológiai különbségekben keresendő az ok, ami miatt a nők hajalmosabbak a szívkoszorúér-betegségre. A másik szerint ugyanakkor lehetséges, hogy a nők szervezete több káros és rákkeltő anyagot választ ki a dohányfüstből, ami miatt a szívük is jobban károsodik. A tudósok a jövőben ezt a két elméletet próbálják majd igazolni, illetve cáfolni.

OrientPress Hírügynökség

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...