Nyomtatás

Dohányzás elleni kampányt indított az egészségügyi államtitkárság

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

A dohányzás ártalmaira hívja fel a figyelmet és leszokásra ösztönöz az egészségügyi államtitkárság Válaszd az egészséget: dobd ki a hamutartódat! címmel indított népegészségügyi kampánya.

Válaszd az egészséget: dobd ki a hamutartódat!

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkársága pénteken közleményben tájékoztatta az MTI-t, hogy újabb népegészségügyi kampányt indított, ezúttal a dohányzással járó veszélyekre hívják fel a figyelmet. A statisztikai adatok szerint a világon 1,3 milliárd ember dohányzik rendszeresen, és Magyarország a világranglista élmezőnyében van.

Kifejtették: a dohányzás felelős a tüdőrák okozta halálozások 90–95 százalékáért, és az összes rákos megbetegedés által okozott halálozás 30–35 százalékáért. Magyarországon 18 percenként meghal egy ember a dohányzás következtében. Naponta nagyjából hetvenen, évente pedig csaknem 30 ezren halnak meg a dohányzással összefüggésbe hozható betegségek miatt – tették hozzá.

A szaktárca közleménye szerint Magyarországon a felnőtt férfiak 32,8 százaléka és a felnőtt nők 23 százaléka napi rendszerességgel dohányzik, a személyenkénti cigarettafogyasztás meghaladja az évi 2000 szálat.

Drámai... a cigarettázás egyre fiatalabb korban kezdődik

A magyar óvodásoknak nyolc százaléka kipróbálta a cigarettát, az általános iskolás korú gyerekeknek pedig harminc százaléka rendszeresen dohányzik. A tapasztalatok azt mutatják, hogy – bár tíz emberből négyen szeretnének leszokni – csak keveseknek sikerül végleg letenni a cigarettát.

Az egészségügyi államtitkárság az RTL Klubbal közösen indított kampányban arra biztatja a fiatalokat, hogy vegyenek fel jobb szokásokat. Emellett a minisztérium előző kampányának, a Rizikófaktornak a Facebook-oldalán nyereményjáték várja azokat, „akik az egészséget választják, és leszoknak a dohányzásról” – olvasható a közleményben.

A tárca első népegészségügyi kommunikációs kampánya, az egészségtudatos életmódról szóló Megnézheted magad! februárban indult. Ennek elsődleges célja az volt, hogy szembesítse az embereket azzal, hogy életmódjuknak következménye van. Ezt követte májusban a Rizikófaktor, amely elsősorban a fiatalabb, aktív korú lakosság, köztük is kiemelten a nők körében egészségi problémákat okozó három nagy rizikófaktorhoz – stressz, szex, szenvedélybetegségek – kapcsolódott.

MTI

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...