Nyomtatás

A dohányzás növeli a születési rendellenességek kialakulásának esélyét

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

A szakértők felhívták a várandós nők figyelmét arra, hogy amennyiben a terhesség ideje alatt dohányoznak, úgy jelentősen megnő az esélye annak, hogy gyermekük valamilyen születési rendellenességgel jön a világra. A legfrissebb adatok szerint ugyanis a dohányos kismamáknak 25 százalékkal gyakrabban születik beteg babájuk.

A dohányzás a kicsiket súlyos születési rendellenességekre is hajlamosíthatja

Az orvosok korábban is mindent megtettek annak érdekében, hogy lebeszéljék a várandós nőket a dohányzásról, és ebben a tanulmányok is segítségükre voltak – ezek alapján ugyanis már korábban is kiderült, hogy a káros szenvedély miatt jelentősen megnő a vetélés esélye, valamint a baba súlya a születéskor nagyon alacsony lehet – írja a BBC.

A legfrissebb adatok mindezek mellett ugyanakkor azt is alátámasztották, hogy a dohányzás a kicsiket súlyos születési rendellenességekre is hajlamosíthatja – többek között hiányzó vagy deformált végtaggal, illetve ajakhasadékkal jöhetnek a világra.

A szakemberek szerint nagyon fontos hangsúlyozni a dohányzás magzatra gyakorolt káros hatásait, mivel Angliában és Wales-ben a nők 17 százaléka nem szokik le a káros szenvedélyről a terhessége alatt – a fiatal, 20-as éveikben járó nők esetében pedig ez az arány elérheti a 45 százalékot is.

OrientPress Hírügynökség

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...