Nyomtatás

A dohányzás és a prosztatarák halálos kombináció

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Azoknál a dohányosoknál, akiknél prosztatarákot diagnosztizáltak, nagyobb valószínűséggel fejlődik ki újra a rák a kezelést követően, illetve a halálozási arány is magasabb náluk.

A tanulmány során a kutatók 5.366 prosztatarákkal kezelt férfi egészségügyi adatait vizsgálták meg az 1986 és 2006 közötti időszakból. A vizsgált csoportban 1630 halálesetet regisztráltak, közülük 524-en (32%) prosztatarákban, 416-an (26%) kardiovaszkuláris betegségben hunytak el. A kutatók összesen 878 estben állapították meg, hogy biokémiai úton újra kifejlődött a prosztatarák.

A nemdohányzókkal összehasonlítva, a dohányosok esetében sokkal magasabb volt a prosztatarák újra előfordulásának valószínűsége, illetve nagyobb valószínűséggel haltak meg rákban, vagy kardiovaszkuláris betegségekben, állapították meg a kutatók.

A halálozási arány jelentős mértékben csökkent azoknál, akik időközben leszoktak a cigarettáról. 10 évvel a leszokást követően a halálozási ráta már majdnem megegyezett az eleve nemdohányzó páciensekével. A kutatók szerint a tanulmány eredményei újabb bizonyítékul szolgálnak, hogy prosztatarák esetében a dohányzás megnöveli a halál kockázatát.

A tanulmány a Journal of the American Medical Association című tudományos folyóirat június 22–29-i számában jelent meg.

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...