Nyomtatás

Kedves Pedagógusok, Kedves Fiatalok!

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

A Dohányzásmentes Világnap alkalmából szeretnénk felhívni figyelmét a WHO (Egészségügyi Világszervezet – EVSZ) által kiírt videópályázatra. 


„Felelősséggel élek és dohányfüstmentes vagyok!”

A pályázat keretén belül, amely a „Felelősséggel élek és dohányfüstmentes vagyok!” (I am in charge. I am smokefree.) elnevezést kapta, olyan, maximum 4 perc hosszúságú videót küldhetnek be a 13 éven felüli fiatalok, amellyel elmondhatják, nekik személy szerint mit jelent a dohányzásmentes életmód, illetve hogyan tudja megváltoztatni az ő, illetve családjuk életét a WHO Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezménye (FCTC).

Az FCTC egy olyan nemzetközi egyezmény, amelyhez Magyarország is csatlakozott, és amely iránymutatásul szolgál az egyes országok nemzeti dohányzás szabályozásához. Része a nemdohányzók védelme, a dohányreklámok tiltása, illetve sok más dohánytermékek fogyasztásával és kereskedelmével kapcsolatos terület, amely ily módon mindannyiunk életének részét képezi.

Információk a FCTC-ről bővebben itt olvashatók: http://www.fokuszpont.dohanyzasvisszaszoritasa.hu/hu/content/evsz-dohanyzas-ellenorzesi-keretegyezmeny-iranyelvek-jegyzokonyvek-jelentesek

Legfontosabb tudnivalók a videó pályázatról:

  • Az anyagok benyújtásának határideje: 2011.október 31.
  • Az első 10 legjobb videó bejelentése: 2011. november 15.
  • Közönségszavazás a nyertes videóra: 2011. november 16-30.
  • WHO bíráló bizottság bírálata: 2011.december 1-14.
  • Nyertes bejelentése: 2011.december 15.
  • A benyújtott pályamunka videó, illetve animáció (egynél több is lehet), amelyen ha hang is szerepel, annak angolul kell lennie.
  • Amennyiben az anyagot többen készítik, a jelentkezési lapon ez esetben is csak egy szerző neve szerepelhet.
  • A nyertes videók megjelennek a WHO honlapján, a Youtube-on a Twitteren és a Ning közösségi oldalakon.
  • A 10 legjobb videó, legtöbbet nézett, like-olt, illetve a WHO bíráló bizottsága alapján legtöbb pontot kapott videó közönségszavazásra kerül.
  • Az 5 legjobb videóból a WHO bíráló bizottsága választja ki a nyertest.

A videó pályázatról bővebb információk az eredeti, angol nyelvű WHO honlapon itt olvashatók: http://smokefree.euro.who.int/page/about-this-contest.

A videót, illetve animációt tartalmazó pályamunkák online beküldése (annak a linknek a megadásával, ahová a videót feltöltötték) a következő oldalon található jelentkezési sablon kitöltésével és elküldésével történik: http://smokefree.euro.who.int/page/submit-your-video.

Kérjük a pedagógusokat, ismertessék meg ezt a lehetőséget minél több fiatallal, hogy ezzel is népszerűsítsük a dohányzásmentes életmódot és hozzájáruljunk ahhoz, hogy gyermekeink egészséges felnőttként éljenek. Az elkészült videofilmet - amely szólhat pl. arról miért jó nemdohányzónak lenni, hogyan sikerült valakinek leszoknia a dohányzásról, hogyan segített valakinek a leszokásban, stb. - feltehetik az iskola weboldalára, annak linkjét elhelyezhetik az iskolából kimenő e-mailek aláírás részébe, ezzel is elősegítve az információ terjesztését.

Kedves diákok, kérjük az elkészült videók linkjét küldjétek el a Tüdőbeteg.hu címére (Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) is, hogy azokat mi is bemutathassuk. Nekünk magyar nyelvű videót is küldhettek.

A munkájukhoz sok sikert kíván a Tüdőbeteg.hu szerkesztősége

További információ:
Demjén Tibor
vezető
Dohányzás Fókuszpont
Országos Egészségfejlesztési Intézet
Postacím: 1096 Budapest, Nagyvárad tér 2. III. em. 321.
T: 06 1 3125 020
F: 06 1 4288 228
Honlap: http://www.dohanyzasvisszaszoritasa.hu/index.html

dr. Mucsi János
tüdőgyógyász szakorvos
a Tüdőbeteg.hu főszerkesztője
a Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért elnöke
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...