Nyomtatás

Az anya dohányzása károsítja a magzat DNS-ét

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Azon gyermekek esetén, akik édesanyja vagy nagyanyja a terhesség alatt dohányzott, számolni kell a gyermekkori asztma magasabb kockázatával. A jelenség korábban nem ismert hátterét a Dél-Kaliforniai Egyetem munkatársai tisztázták: a DNS metilációs folyamatában áll be változás.

A DNS-metiláció egy igen jól ismert biológiai jelenség, melynek segítségével a génkifejeződés szabályozása zajlik. Az Amerikai Mellkas-sebészeti Társaság 2011-es nemzetközi konferenciáján elhangzott beszámoló szerint a magzati fejlődés során pontosan ez a kémiai folyamat szenved zavart az AXL gén esetén, amennyiben az anya terhessége alatt nem hagy fel a dohányzással. Az AXL fontos szerepet játszik az immunrendszerben, illetve a daganatok keletkezése során.

Carrie Breton professzor és munkatársai szerint az anyai dohányzás mintegy 2,3 százalékkal növeli az AXL nevű gén metilációját. Ez az eredmény megerősíti azon korábbi vizsgálatok következtetését, miszerint a terhesség alatti dohányterhelés megváltoztatja a magzati gének metilációs szintjét,

A vizsgálat során 173 gyermek édesanyja és nagyanyja töltött ki egy kérdőívet, mely a terhesség alatti dohányzásra irányult. Emellett az anyák és a gyermekek szájnyálkahártyájából gyűjtöttek DNS-mintát, amiből meghatározták az AXL metilációs állapotát: megállapították, hogy az arány összefüggést mutatott a magzati korban elszenvedett dohányterheléssel. Ez összefüggés lányokban kifejezettebb volt, mint fiúkban. A nagyszülő dohányzása ugyanakkor statisztikailag jelentős mértékben nem bizonyult befolyásoló tényezőnek.

A munka legnagyobb jelentősége, hogy olyan környezeti tényezőkre hívja fel a figyelmet, mely a gének szabályozását károsítja, ugyanakkor igen jelentős az egyedfejlődés szempontjából. Ezek a változások a gyermeket fogékonnyá tehetik egyes betegségekkel szemben.

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...