Nyomtatás

A passzív dohányos is lehet függő

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Egy az Archives of General Psychiatry című folyóiratban megjelent tanulmány pozitronemissziós tomográfia (PET) segítségével bizonyította be, hogy egyórányi zárt térben történő passzív dohányzás során ugyanannyi nikotin éri az agyat, mint azét, aki ténylegesen dohányzik.

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a passzív dohányzás gyerekek esetében növeli az esélyét annak, hogy tinédszerként ők is rászoknak a cigarettára, felnőtteknél pedig nehezíti a leszokást.

„A vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy már rövid ideig tartó passzív dohányzás is olyan mennyiségű nikotint juttat az agyba, amennyi képes megváltoztatni annak működését, hosszabb vagy rendszeres passzív dohányzás pedig már azt eredményezi, hogy az illető maga is ki van téve a nikotinfüggőségnek” – magyarázta Nora D. Volkow, a Nemzeti Egészségügyi Intézet Kábítószerrel Foglalkozó Részlegének (NIDA) igazgatója.

„Ez a tanulmány megerősíti a hatóságok azon álláspontját, hogy a nyilvános, zárt helyeken és gyerekek közelében be kell tiltani a dohányzást” – fogalmazott Arthur Brody, a Kalifornia Egyetem munkatársa. A statisztikák szerint évente 50.000 halálesetért okolható a passzív dohányzás. Felnőtteknél szívbetegséget és tüdőrákot, gyerekeknél hirtelen csecsemőhalált, légzőszervi megbetegedéseket és asztmát is okozhat.

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...