Nyomtatás

Dohányzási tilalom: Kína is bevezette a szigorúbb szabályozást

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Kína ad otthont a világon dohányzó emberek egyharmadának, ezért is tartották fontosnak az illetékesek egy szigorúbb szabályozás bevezetését. A rendelkezések tiltják a dohányzást minden nyilvános helyen, a munkaadókat azonban nem kötelezték arra, hogy a munkahelyeken is tiltsák a füstölést.

Kínában is hatályba lépett a dohányzási tilalom

A lépés célja, hogy jelentősen csökkentsék a dohányzással összefüggő megbetegedések és halálesetek számát – a legutóbbi adatok szerint ugyanis Kínában évente 1 millió ember hal bele olyan betegségekbe, amelyek a füstölés egyenes következményeiként alakulnak ki. Az új szabályozást azonban sokan bírálják, mivel eddig nem vezettek be semmiféle büntetést azokkal szemben, akik figyelmen kívül hagyják a tilalmat – írja a BBC.

A tiltás értelmében ezentúl tilos rágyújtani minden nyilvános helyen, beleértve az éttermeket, szállodákat, pályaudvarokat és színházakat is, a munkaadókat azonban nem kötelezték a dohányzás betiltására, így az irodákban és a gyárakban továbbra is bárki dohányozhat. A munkáltatónak egyetlen kötelessége van csupán: fel kell hívnia az alkalmazottak figyelmét a dohányzás káros hatásaira.

Hasonló szabályok bevezetésével Sanghaj már egy évvel ezelőtt megpróbálkozott, a legtöbben azonban a mai napig nem vesznek tudomást arról, hogy egyes helyeken tilos rágyújtani. A probléma itt is az, ami Kínában: a szabályszegőket nem büntetik. A szakértők szerint így a dohányzási tilalom nem sokat ér majd a világ legnagyobb országában sem.

OrientPress Hírügynökség

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...