Nyomtatás

Húsvétra lesz dohánytörvény

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Nem csökkenti az egészségügyi közkiadásokat a vizitdíj kivetése, a szolgáltatók közötti verseny vagy a szabad orvosválasztás – mondta a Világgazdaságnak Mikola István, az OECD magyarországi nagykövete az uniós parlamentek egészségügyi bizottsági elnökeinek hétvégi budapesti tanácskozása kapcsán.

A betegségek megelőzésébe történő befektetés hosszabb távon sem csökkenti az egészségügyi közkiadásokat, hiszen a különféle krónikus bajok a kor előrehaladtával törvényszerűen megjelennek. Ám az emberek életminőségének, életkilátásainak a javulása hozzájárul a gazdasági növekedéshez, ezáltal több pénz jut az egészségügyi ellátásra is – tette hozzá.

Az eddiginél többet kellene fordítani a népegészségügyre Magyarországon – véli Jakab Zsuzsanna, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) regionális igazgatója. Az EU-hoz legutóbb csatlakozott országok közül hazánk e tekintetben rosszul áll. Ennek is következménye, hogy az aktív populációban vezet például a tüdőrák-halálozás, a dohányzás szigorítását célzó törvény elfogadása azonban megfordíthatja a káros folyamatot.

Sokan kételkednek a dohányzás szigorításáról szóló jogszabály parlamenti elfogadásában

Sokan kételkednek a dohányzás szigorításáról szóló jogszabály parlamenti elfogadásában, de Heintz Tamás, a törvényjavaslat fideszes beterjesztője cáfolja, hogy a kormány meghátrált a gazdasági lobbi nyomására. Lehet, hogy nem büszkélkedhetnek majd kétharmados törvénnyel, de abban biztos, hogy át fog menni a parlamenti szavazáson. „Az új alkotmány mellett ezt hozza a húsvéti nyúl április 26-án” – mondta.

Független vizsgálatok és nemzetközi tapasztalatok igazolják, hogy nem lesz vesztese a vendéglátás és a dohánytermesztési ágazat annak, hogy jövő januártól kitiltják a füstölést a zárt helyiségekből – állítja Heintz Tamás. A mezőgazdasági termelés 0,07 százalékát teszi ki ez az ágazat, s ha egy év alatt százezer ember leszokna a dohányzásról, azt a jelentős exportigények miatt meg sem érezné.

Mikola István –  aki csak pár hónapja tölti be az OECD nagyköveti posztját, előtte évtizedekig a hazai egészségügy vezető személyisége volt – tisztában van a magyar egészségügy akut forráshiányával is, amelyen rövid távon nem segítene a népegészségügybe történő befektetés. Egy módszert lát a kiadások növekedésének gyors megfékezésére: a regionális népegészségügyi adatbázisra alapozott ellátórendszer létrehozását.

VG

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...