Nyomtatás

USA: eldőlt a mentolos cigaretták sorsa

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

USA: eldőlt a mentolos cigaretták sorsa Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (U.S. Food and Drug Administration, FDA) tanácsadó testülete végre döntött arról, hogy mi legyen a sorsa a mentolos ízesítésű dohánytermékeknek. Annak ellenére, hogy korábban bebizonyosodott, hogy ezek az árucikkek nem veszélyesebbek az egészségre, mint az ízesítés nélküli cigaretták, a betiltást szorgalmazzák, mivel a kellemes íz miatt nagyobb függőséget okozhatnak.

A tanácsadó testület szerint a termékek eltávolítása a piacról a javára válik majd az amerikai közegészségügynek. A Tobacco Products Scientific Advisory Committee is egyetértett a döntéssel, mivel a szakemberek szerint a mentol kellemes íze vonzóbbá teheti a füstölést, különösen a fiatalok körében – írja a HealthDay.

A mentol nem tekinthető csupán a dohány ízesítő adalékának

A mentol íze ugyanis csökkenti a füst kellemetlen szagát és ízét, valamint a nikotin okozta irritációt is. Ez pedig növeli annak a valószínűségét, hogy azok a fiatalok, akik kipróbálják a dohányzást, függővé válnak – olvasható a vizsgálóbizottság jelentésében.

További érvként hozták fel a betiltás mellett, hogy az adatok alapján a felnőtt lakosság 30 százaléka a mentolos cigaretták miatt szokott rá a dohányzásra. Az FDA hónapokon belül foglal állást az ügyben, a hivatalnokok azonban nagy eséllyel hallgatni fognak a szakértőkre.

OrientPress Hírügynökség

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...