Nyomtatás

2012 áprilisig csúszik a dohányzási tilalom

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

2012 áprilisig csúszik a dohányzási tilalom Jövő év áprilisában lép életbe a zárt vendéglátóhelyeket is füstmentesítő törvény, melyet az elmúlt napokban terjesztettek a parlament elé – tudta meg az OrientPress Hírügynökség. A dohánytermelők, forgalmazók és fogyasztók túlzónak érzik a szigorítást, az egészségügyi szakemberek azonban üdvözlik azt: a szabályozásról a dohánytermesztők elnökét és a Füstölgők Társaságát – a másik oldalról pedig Heintz Tamás előterjesztőt kérdeztük.

Füstbe ment életek

A még február végén beterjesztett törvénymódosítás lényegében minden zárt légterű vendéglátó- és szórakozóhelyen betiltaná a cigarettázást – függetlenül attól, hogy korábban volt-e ott dohányos szekció. A korlátozás ötlete azonnal támogatókra akadt, hisz tény, hogy ma a dohányzás vezető halálozási oknak számít Magyarországon. Az EKSZ (Egyetemi Klinikák Szövetsége) üdvözölte nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítását: jelentésük szerint évente 28 ezer ember veszti el életét a dohányzás miatt, és évente 15-20 ezren kerülnek a hazai orvosegyetemek pulmonológiai klinikáira dohányzással összefüggésbe hozható betegség miatt. A dohányzással összefüggő betegségek kezelése a magyar GDP közel 1,7 százalékát emészti fel – ekkora összeg ugyanakkor hamar megszüntetné a hazai egészségügy pénzügyi gondjait is. Kézenfekvőnek tűnik az gondolat, hogy a cigarettafogyasztás lehetőségeit korlátozni kell, illetve nagyobb adóterhekkel sújtani a dohányárukat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Törökországot emlegeti követendő példaként, ahol 2009-ben a válság ellenére is dohányzási tilalmat vezettek be a vendéglőkben. Tapasztalataik szerint a török szórakozóhelyek forgalma ettől nemhogy csökkent, de valamivel nőtt is: bevételük 5,2 százalékkal emelkedett és a korábbinál 20 százalékkal több forgalmi adót fizettek be – igaz, az ország GDP-je 3,3 százalékkal esett vissza.

Kérdéses, hogyan hat majd a szabályozás Magyarországon, ahol a lakosság egyharmada - 3 millió fő – számít rendszeres dohányzónak, fogyasztásuk pedig az utóbbi években szinten 350-400 milliárdos költségvetési tételt, vagyis a GDP mintegy 2,5 százalékát jelenti. Bényei Illés, a Magyar Dohánytermesztők Országos Szövetségének (MADOSZ) elnöke szerint a korlátozással nem csak bevételt, de munkahelyeket is veszít a gazdaság. Országos szinten 25 ezren foglalkoznak dohánytermesztéssel: az újabb korlát veszteséget jelent a dohánygyáraknak, amit azok majd olcsóbb felvásárlási árakkal igyekeznek kompenzálni, a termesztő kárára – mutatta be a bukás dominóelvét Bényei. A MADOSZ vezetője szerint a szigorodó szabályozások gyorsan éreztetni fogják hatásukat: csak idén 50 milliárd forinttal kevesebb kerül az államkasszába az eladott dohánytermékek után. Bényei Illés az újabb szabályozás kapcsán ironikusan említette: mostanában divatba jött az egyéni indítvány, mint eszköz a társadalmi viták és egyeztetések megkerülésére. A konszenzust hiányolja a Magyar Dohányipari Szövetség is, hivatkozva a dohányfogyasztó tömegekre, és az ügyben érintett ágazatok fontosságára (kereskedelem, mezőgazdaság, vendéglátóipar, dohány ipar).

Betartható törvény kell

A dohányzást korlátozó törvényjavaslatok között némelyik a magánszférát is érzékenyen érintené: Hollósi Antal János fideszes képviselő például korábban indítványozta, hogy tiltsák meg az autóban történő dohányzást, ha a kocsiban 18 év alatti személy is ül. A fogyasztók értekeit képviselő Füstölgők Társasága a tiltás helyett a megelőzést tartaná célravezető módszernek – másrészt, valóban betartható törvényeket szeretne. „Az ilyen szabályozásokat ellenőrizni és érvényesíteni sem lehet” – vélte a társaság szóvivője, S. Takács Zsuzsanna. Szerinte csak a dohányos erkölcsi tartásán múlhat, hogy ne gyújtson rá gyerekekkel egy légtérben – autóban vagy szobában – ez viszont alapvető dolog, amit minden jóérzésű ember be kell tartson.

Puhuló szigor

A szigorítást még Heintz Tamás fideszes képviselő kezdeményezte több frakciótársával együtt, ám a beadványhoz idővel újabb és újabb „lazító” javaslatok érkeztek – mégpedig a kormánypárt oldaláról. Kupcsok Lajos például szivarszobákat szeretne a szórakozóhelyeken – Harrach Péter KDNP-s képviselő pedig a „fanatikus megoldásoktól” óv, amik szerinte legalább olyan károsak, mint a dohányzás. A finomítás első lépése volt, hogy a törvényt előbb júniusról 2012 januárjára halasztották, majd pedig annál is tovább.

„Az újabb módosító indítványok miatt csak 2012 áprilisában lép életbe a szigorítás” – nyilatkozta szerkesztőségünknek Heintz Tamás – „így a vendéglátóhelyeknek és a dohánygyárosoknak lesz idejük felkészülni rá”. Mint azt Heintz elmondta, időközben Hollósi Antal János is visszavonta többek által kifogásolt „autós” indítványát; a korábbi tiltó javaslat ezután ajánlattá szelídülve szerepel majd a törvény preambulumában – tehát nem lesz kötelező érvényű. A dohányzást azonban így vagy úgy, de vissza kell szorítani, még pedig a nemdohányzók érdekében – figyelmeztet Heintz, aki több évtizedes cigarettázás után maga is leszokott. Évente 600 ezer ember hal meg világszerte a passzív fogyasztás következtében – közülük pedig 165 ezer gyermekkorú. A taposóaknák ehhez képest amatőr gyilkosok, hiszen évente „csak” 20 ezer emberrel végeznek, s áldozataik egyharmada gyerek – mégis velük foglalkoznak többet a médiában, mutat rá a képviselő.

Heintz Tamást a másik oldal álláspontjáról is kérdezzük, ő azonban alaptalannak érzi a dohánytermesztők és gyárosok aggodalmait: szerinte a dohányiparban jelentős anyagi tartalékok vannak (amit képesek megmozgatni a lobbizás során is), a szigorítástól pedig nem menne csődbe az ágazat. „Ha olyan rosszul állnának, nem csökkentenék most is a népszerű cigarettamárkák árait, inkább emelnének” - véli a politikus.

„Ott legális, ahol nem tilos”

A dohányzást korlátozó törvények már idén is szigorodtak: február 6-ától az aluljárókban, a busz- és villamosmegállókban sem szabad rágyújtani. A Főpolgármesteri Hivatalt arról kérdeztük, hol lehet egyáltalán még büntetlenül dohányozni Budapesten – az óvodák, iskolák és játszóterek környékén már eddig is tilos volt. A hivatal tömör és megcáfolhatatlan írásos választ adott: „…ott lehet jelenleg legálisan dohányozni, ahol nem tilos. A Fővárosi Önkormányzat rendelete szerint tilos dohányozni az aluljárókban, valamint a BKV megállóiban”. Budapest önkormányzata ugyanakkor egyelőre nem tervezi a közterületi dohányzás tilalmát – derül ki a pár mondatos válaszlevélből.

Koncz Tamás
OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség / archívum

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...