Nyomtatás

Lex Tvrtko: Kiemelten védené a törvény az autóban utazó gyermeket a dohányfüsttől

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Lex Tvrtko: Kiemelten védené a törvény az autóban utazó gyermeket a dohányfüsttől A „lex Tvrtko” néven is emlegetett javaslat meghallgatásra lelt, és kapcsolódó módosító  törvényjavaslatként benyújtotta a Parlament elé Dr. Hollósi Antal Gábor fideszes képviselő.

Amennyiben a Parlament ezzel a módosítással együtt szavazza meg az új törvényt, akkor már a nyártól tilos lesz dohányozni minden olyan gépkocsiban, amelyikben 18 évesnél fiatalabb személy tartózkodik.

Indoklásában a civilben orvos honatya kifejtette, hogy kutatások bizonyítják, hogy minden száz emberből egy a passzív dohányzás miatt hal meg, világszerte évente több mint 600 ezren esnek áldozatául a dohányosok szokásának, közülük 165 ezer gyerek.

Gyermekeink védelme alapvető  és legfontosabb feladatunk és felelősségünk, hiszen az őket érő  hatások jelentő s módon befolyásolják a későbbi egészségi állapotukat.
Kutatási eredmények igazolják, hogy a passzív dohányzás, hatással van a gyermekek egészségére, hajlamossá téve őket a daganatos, az érrendszeri, légzőszervi és idegrendszeri megbetegedésekre, valamint a kognitív képességeik csökkenésére. A passzív dohányzás következtében gyakrabban alakul ki asztma, a tüdőkapacitás visszamaradt fejlődése és a középfül-gyulladás. Figyelembe véve tehát a dohányzás addiktív hatását, nem becsülhetjük alá a megelőzés fontosságát. További kutatások bizonyítják, ha egy gépkocsiban már egyvalaki dohányzik, akár egy óra alatt három szál cigarettát szív el a nemdohányzó utas is.

A dohányzás káros következményeivel leggyakrabban találkozó szakterületek orvosait tömörítő  társaságok 2010 végén kiadott közös javaslatukban már felhívták a figyelmet a gépkocsikban való dohányzás kiemelkedően magas kockázatára és az ott utazó fiatalkorúak védelmének a fontosságára.

Ezt követően 2011. február 11-én a Nemzeti Egészségügyi Tanács is megtárgyalta a dohányzás visszaszorítására vonatkozó feladatokat. A főszerkesztőnk, dr. Mucsi János által összeállított javaslatok között is szerepelt a dohányzás megtiltása azokban a gépkocsikban, amelyekben 18 év alatti személy tartózkodik. A Nemzeti Egészségügyi Tanács egyhangúan támogatta a javaslatot.

A gépkocsi szűk légterében rendkívüli mértékben megnőhet a cigarettafüst koncentrációja, amelyet nemcsak a dohányzók, hanem a nemdohányzók is kénytelenek belélegezni. A 18 év alatti személyek kiszolgáltatott helyzetben vannak a felnőtt dohányosokkal szemben, ezért védelmük feltétlenül indokolt.
Forrás: Parlament.hu

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...