Nyomtatás

Az osztrák szakértők üdvözlik, és szívesen követnék a füstmentes magyar példát

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

A dohányzás visszaszorításáért küzdő osztrák civil szervezetek vezetői levélben üdvözölték a Nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítására vonatkozó javaslatok benyújtását a Magyar Országgyűlés elé, és kérik a parlamenti pártok képviselőit, hogy szavazzák meg ezt az európai szintű törvényt. A magyar kezdeményezés elfogadásától azt is remélik, hogy az arra serkenti majd osztrák kollégáikat is, hogy kövessék a magyar példát, mert akkor Ausztriában sem kellene dohányfüstös környezetben dolgoznia egyetlen munkavállalónak sem. Az alábbiakban a Tüdőbeteg.hu szerkesztőségének is megküldött levél magyar fordítását osztjuk meg olvasóinkkal.

Tisztelt Országgyűlési Képviselő,

Üdvözöljük, hogy beterjesztették a Magyar Parlament elé a Nemdohányzók védelméről szóló törvénytervezet módosításait, amelynek a tárgyalásait már meg is kezdték. A tervezet legfontosabb részét az képezi, hogy 100%-os dohányfüstmentességet biztosít valamennyi munkahelyen, beleértve a kocsmákat, bárokat és éttermeket is.

Valamennyi munkavállalónak joga van a 100%-osan dohányfüstmentes munkahelyi környezethez, beleértve a vendéglátóhelyeket és az üzemi étkezőket is, hiszen a dohányfüstnek nincs olyan biztonságosan alacsony szintje, amellyel meg lehetne előzni a dohányfüst által okozott szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségeket. A vendéglátóhelyek dohányfüstje ezen túlmenően akut veszélyt jelent az oda betérő vendégek, különösen a gyermekek, az asztmás és  a szívbetegek számára is. (http://www.oeaw.ac.at/krl/aktuell/documents/PKTabakgesetz21Feb2011.pdf)

A dohányzási tilalom bevezetését követően 10–20%-kal csökken a teljes lakosságra vonatkoztatva az akut szívinfarktusok gyakorisága (Meyers DG, Neuberger JS, He J. 2009. J Am Coll Cardiol. 54:1249–1255).

A szórakozóhelyi dohányzástilalom bevezetésével csökken annak valószínűsége is, hogy a fiatalok rászokjanak a dohányzásra és nikotinfüggővé váljanak. A füstmentessé váló kocsmák, diszkók és bárok nem fogják akadályozni a fiatalokat a leszokásban, és könnyebben le tudják tenni a cigarettát.

Üdvözöljük a törvénytervezetnek azt a részét is, hogy az EU által ajánlott és más országokban már sikeresen bevezetett nagy méretű képes figyelmeztetéseket kívánnak előírni valamennyi dohánytermékre vonatkozóan Magyarországon is.

Reméljük, Ön is megszavazza ezt a jelentős előrelépést jelentő törvényt, és ezzel pozitív példát mutatnak azon szomszédos országok számára is, akik még nem járnak ennyire elöl a dohányzás visszaszorításra vonatkozó jogszabályok megalkotásában. Ez a törvény jelentősen fogja javítani Magyarország lakosságának és a jövő nemzedékének az egészségi állapotát is.

Prof. Dr. Manfred Neuberger
University of Vienna
Dept. of Preventive Medicine
National Coalition for Tobacco Control, Austria
Member of European Network for Smoking and Tobacco Prevention (www.ensp.org)

Prim. Dr. Kurt Aigner
National Coalition for Tobacco Control, Austria
Member of European Network for Smoking and Tobacco Prevention (www.ensp.org)
http://aerzteinitiative.bplaced.net/

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...