Nyomtatás

A WHO üdvözli a magyar füstmentes törvényt

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

A WHO üdvözli a magyar füstmentes törvényt Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Regionális Irodája üdvözli a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítására benyújtott törvényjavaslatot – tájékoztatta a Tüdőbeteg.hu olvasóit dr. Pusztai Zsófia, a WHO magyarországi irodájának igazgatója.

2011. február 25-én a Magyar Országgyűlés képviselőinek egy csoportja kormányzati támogatással egyéni indítványként benyújtott egy törvényjavaslatot, amely kezdeményezi Magyarországon a zárt légterű közterek, éttermek, bárok, munkahelyek és közintézmények dohányfüstmentessé tételét.

„Ez nagyon jó hír a Magyarországon élő emberek egészsége szempontjából. Az Európai Régió országai sorra írják elő a nyilvános helyek és munkahelyek dohányfüstmentességét és a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezzel rövid időn belül látványos eredményeket lehet elérni” nyilatkozta Jakab Zsuzsanna a WHO Európai Regionális Irodájának igazgatója. „Nem csupán csökken a dohányfüst mennyisége, aminek az emberek ki vannak téve, s javul az egészségük, de el is fogadják a rendelkezést, annak társadalmi támogatottsága nő és a szabályozás pozítiv hatással van az üzleti életre is.”

A dohányfüstmentes kezdeményezéseket kiemelten támogatja az Egészségyügi Világszervezet, a WHO Dohányzás-ellenőrzésis Keretegyezménye, amelyet az Európai Régióban már 45 ország ratifikált. A WHO elkötelezett a dohányzás okozta globális betegségteher és halálozás csökkentése mellett annak érdekében, hogy a jelen és jövő generációkat megvédje a dohányzás és a passzív dohányzás katasztrofális egészségügyi, társadalmi, környezeti és gazdasági következményeitől.

Nemzetközi tapasztalatok

Két ország példájával szemléltetjük a nemdohányzók védelmében bevezetett intézkedéseket hozó országok tapasztalatait.

1) Egyesült Királyság (Anglia): a dohányfüst-expozíció elleni rendelkezéseket támogatja a közvélemény és az üzleti világ is.
Angliában 2007-ben vezettek be olyan új törvényeket, amelyek gyakorlatilag minden zárt légterű nyilvános helyet és munkahelyet dohányfüstmentessé tettek. Az eredmény: látványos javulások. A levegő minősége a pubokban a korábbi „egészségtelen” besorolásúból a szabadtéri levegőhöz hasonlítható szintűre javult. A bárok nemdohányzó alkalmazottai, akik korábban 4-6-szor annyi dohányfüstöt lélegeztek be, mint az átlagos nemdohányzó felnőttek, tisztább levegőt szívhatnak munkahelyükön. A helyi „Szokj le a dohányzásról” leszokást segítő szervezetek iránti kereslet több mint 20 %-kal nőtt a dohányosok javára váló, a dohányzásról való leszokásnak kedvező környezetben.

A dohányfüst expozíció elleni törvények betartása a kezdetektől fogva magas szintű volt. 2007 júliusa és 2008 márciusa között a ellenőrzött helyiségek és járművek 98 %-át füstmentesnek találták megfelelve a törvény követelményeinek. A helyiségek és járművek 87%-ában ki van függesztve a megfelelő „nemdohányzó” tábla.

A törvény jó betartása részben a széleskörű, az üzleti életre is kiterjedő támogatottság eredménye. A közvélemény, a vállalatok és a vendéglátóipar támogatják a nemdohányzók védelmében hozott törvényt és gyorsan alkalmazkodtak a követelményeihez. Az emberek 76%-a támogatja a törvényt, 70%-uk gondolja úgy, hogy a füstmentes környezet teremtésének jó hatása van az Angliában élők egészségére, a vállalati döntéshozók 81%-a tartja „jó ötlet”-nek a törvényt, a vállalatok 87%-a jelentette, hogy a törvény végrehajtása „jól” vagy „nagyon jól” halad, sőt a vendéglátóipar 40%-a pozitív hatásról számolt be. Csupán 3% említett negatív hatást.

2) Törökország: pozitív hatás az üzleti életre, a vendéglátóiparra
Törökország két lépésben vált füstmentessé: 2008. május 19-től kezdődően a munkahelyeket és közterületeket, 2009-től pedig az éttermeket, bárokat, kávézókat és teázókat tették füstmentessé. Ez rövid időn belül nagyon látványos javulást hozott. Számos vizsgálat mutatta ki a füstmentesség bevezetésének hatását a környezeti levegőre.

A törökök túlnyomó  többsége (92%-a) támogatja a törvényt, amely tiltja a dohányzást zárt terekben és munkahelyeken. A naponta dohányzók 77%-a támogatja a törvényt. 79%-uk mondta, hogy gyakrabban jár el otthonról szórakozni vagy nem változtatta meg étkezési szokásait a törvény hatályba lépése óta. A törökök támogatják a kormány erőfeszítéseit a dohányzás visszaszorítására, hiszen az a fiatalokat is próbálja visszatartani a dohányzásra való rászokástól, valamint segíti a leszokni próbáló dohányosokat.
A füstmentesség bevezetésének nem volt semmilyen negatív hatásra a vendéglátó szektorra – sőt ellenkezőleg. A Török Nemzeti Bank adatai szerint míg 2008 és 2009-ben a GNP 3,3%-kal csökkent, addig a vendéglátó létesítmények bevétele 5,2%-kal nőtt ugyanezen időszakban. Ráadásul a vendéglátóipari állások száma 2,7%-kal nőtt 2009 eleje és vége között. Az állások számának növekedése 3,5%-os volt vendéglőknél, és 3,0%-os az alkoholos italokat kiszolgáló helyeken. Ezen felül a vendéglátóipar létesítményei által befizetett ÁFA is több mint 20%-kal nőtt 2009 januárja és októbere között.

Magyarországi felmérésAz Origami Group felmérése szerint a magyar felnőttek 87%-át, sőt még a jelenleg aktív dohányosok 79%-át is zavarja dohányfüst a vendéglátóhelyeken. Nem meglepő tehát, hogy a lakosság nagy többsége (80%) támogatja a dohányzás betiltását a vendéglátóhelyeken a felmérés szerint. A nemzetközi tapasztalatok szerint a törvény bevezetése után a tapasztalatok ismeretében tovább fog nőni a vendéglátóhelyek füstmentességének támogatottsága.

dr. Mucsi János
főszerkesztő

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...