Nyomtatás

Tilos lesz Gödöllő főterén a dohányzás

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Tilos lesz Gödöllő főterén a dohányzás Gödöllőn is tilos lesz a dohányzás a játszótereken és a buszmegállókban, továbbá a megújult Főtéren február 25-étől. Az önkormányzat képviselő-testülete az előző napon alkotott új rendeletet a város közterületeinek használatáról, a közterületek és a vásárok rendjéről. Az új normák és elvárások rendeletbe foglalását számos változás indokolta.

Félmilliárd forintból – európai uniós pályázati támogatásból és önerőből – megújult Gödöllő Főtere, színvonalas beruházásokkal emelkedett a belváros értéke. A rendeletalkotók a magasabb rendű jogszabályok változásait és az Európai Unió Tanácsának ajánlásait is figyelembe vették.

A képviselő-testület az egységes arculat biztosítása érdekében újraszabályozta a reklámhordozók közterületen történő elhelyezését, figyelembe véve azt is, hogy január elsejétől a közúti közlekedésről szóló törvény lényeges szigorításokat vezetett be ezen a területen.

A rendelet kibővítette a közterület-használati hozzájáruláshoz kötött és a tiltott tevékenységek körét. Közterület-használati hozzájárulást szükséges kérni ezután Gödöllőn például az utcai zenéléshez, ami csak zenei végzettségű vagy iskolarendszerű zenei képzésben részt vevő kérelmező részére engedélyezhető. Nem adható közterület-használati hozzájárulás többek között adománygyűjtéshez.

A Főtér és a belváros megújulása indokolttá tette a terület pontos behatárolását és fokozott védelembe vételét, hiszen számos köztéri bútor, szecessziós stílusú kandeláber és újonnan telepített változatos növényzet szépíti a város első tavaszába lépő új szívét.

Külön fejezetben szerepelnek a belváros közterület-használatára vonatkozó előírások és a még ennél is szigorúbb, a Főtér használatára irányuló szabályok. A Főtér önálló közlekedési rend szerint vehető igénybe. A dohányzás tilalmát a játszóterek és buszmegállók mellett a Főtér közterületeire is kiterjeszti a rendelet a vendéglátó-ipari kitelepülés és az üzletek bejárata előtti 1 méteres közterületi sáv kivételével.

A rendelet részletesen szabályozza a közterület-használat ellenőrzésének módját – amire Gödöllő Város Polgármesteri Hivatala jogosult –, továbbá a jogellenes közterület-használat következményeit.

Aki a közterületet a rendeletben előírt hozzájárulás nélkül vagy attól eltérő módon, illetve azt meghaladó mértékben használja, a rendeletben szabályozott kötelezettségét megszegi, 50 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. A közterület-felügyelő a szabálysértővel szemben háromezer forinttól 20 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki, illetve szabálysértési eljárást kezdeményezhet. A szabálysértési eljárás kezdeményezése nem mentesít a közterület-használati díjfizetésre, illetve a közterület eredeti állapotába történő helyreállítására vonatkozó kötelezettség alól.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kapcsolódó weboldal: Gödöllő Főtér...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...