Nyomtatás

Nincs ára a ciginek!

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

3d-fust.preview Évek óta tűrik a fogyasztóvédelmi hatóságok, hogy a boltok túlnyomó többségében a fogyasztók csak a vásárlást követően tudhatják meg a cigarettájuk árát.

A nagy felhajtással beharangozott átfogó ellenőrzések ellenére évek óta egyszer sem észlelték a fogyasztóvédelmi hatóságok, hogy a boltok túlnyomó többségében a fogyasztók csak a vásárlást követően tudhatják meg, mennyibe került az általuk kért cigaretta. A Füstirtók Egyesületdecemberi közérdekű bejelentésére a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) nem volt hajlandó elkötelezni magát, kívánnak-e átfogó ellenőrzés indítani az ügyben.

A Füstirtók Egyesülete az utóbbi hetekben számos nagy élelmiszer áruházban érdeklődött, miért nem jelölik a cigaretták árát. Az eladók szerint a gyártók utasítására nem tehetik ki az árakat a cigaretta értékesítésére elkülönített üzletrészek cigarettásállványára, illetve az árlistákat a pénztárak felett elhelyezett cigarettásbokszok oldalára.

A fogyasztóvédelemről szóló1997. évi CLV. törvény (Fgytv.) 14.§-a részletesen szabályozza az egyes termékek árának feltüntetésére vonatkozó előírásokat. A 14.§ (1) bekezdése szerint: „A fogyasztót – a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel – a külön jogszabályban meghatározottak szerint írásban tájékoztatni kell a fogyasztóknak megvételre kínált termék eladási áráról és egységáráról, illetve a szolgáltatás díjáról.”.

A termékek eladási ára és egységára, továbbá a szolgáltatások díja feltüntetésének részletes szabályairól szóló 4/2009. (I. 30.) NFGM-SZMM együttes rendelet 2. § (1) bekezdése szerint: „A termék eladási árát - a (2) és a (4) bekezdésben meghatározott kivétellel a) a terméken, annak csomagolásán vagy a termékhez egyéb módon rögzítve, vagy b) a közvetlenül a termék mellett elhelyezett egyedi árkiíráson vagy a fogyasztó számára a megvenni kívánt termék kiválasztásakor könnyen hozzáférhető árjegyzéken (ideértve az étel-, illetve itallapot is) kell feltüntetni.”.

Mivel fogyasztók a cigaretta esetében nem juthatnak abba a helyzetbe, hogy a konkrét terméket annak megvásárlása előtt kézbe vegyék, ezért a polcokra kihelyezett cigaretták esetén a polcokon kellene az árat jól láthatóan feltüntetni, zárt bokszokból történő árusítás esetén pedig a könnyen hozzáférhető árjegyzék a törvényi előírás. A fogyasztóvédelmi hatóságok hosszú évek óta szemrebbenés nélkül eltűrik az árfeltüntetés hiányát.

A Füstirtók átfogó ellenőrzésre tett javaslatára Pintér István, az NFH főigazgatója azt közölte, hogy az ilyen hivatalból indított ellenőrzésre csak az éves program részeként kerülhet sor, amit a miniszternek is jóvá kell hagynia. Arról nem nyilatkozott beveszik-e jövő évi programjukba a javaslatunkat. Az Orbán kormány hivatalba lépése óta még a korábbiaknál is együttműködőbb az NFH a dohányiparral, rendre az érdeküknek megfelelően értelmezik a Füstirtók Egyesülete által bejelentett jogsértéseket, annak ellenére, hogy szinte mindig elvesztik az emiatt indult pereket a bíróságokon.

Információk: 20-2767-515

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...