Nyomtatás

A dohányosokat csábítja, ha rágyújtanak a képernyőn

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

A dohányosokat csábítja, ha rágyújtanak a képernyőn Ha a dohányos emberek egy filmben meglátnak egy színészt cigarettára gyújtani, az ő agyukban is azonnal olyan folyamatok indulnak be, amelyek arra ösztönzik őket, hogy hasonlóképpen cselekedjenek. A szakemberek feltételezik, hogy az ilyen képek ahhoz is hozzájárulhatnak, hogy kudarcba fulladjanak a dohányosok leszokási kísérletei.

A tanulmány során MRI-vel vizsgálták 17 dohányos és 17 nemdohányzó ember agyát. Megfigyelték, hogy amint egy színész rágyújtott, a dohányosok agyában aktivizálódott az a terület, amely azt a kézmozdulatot irányítja, amelyet a cigaretta meggyújtásakor használnak – írja a Journal of Neuroscience.

Ezek az eredmények alátámasztják azokat a korábbi kutatásokat, amelyek arra a megállapításra jutottak, hogy azok a mozifilmek, amelyekben a színészek dohányoznak, arra sarkallják a cigaretta rabjait, hogy ők maguk is rágyújtsanak – mondta Todd Heatherton vezető kutató.

Az is régóta ismert tény, hogy ha drogfüggőknek mutatnak olyan filmet, amelyben a szereplők tiltott szereket használnak, akkor a nézők is sóvárogni kezdenek a drogok után. A dohányzással kapcsolatos folyamatokat azonban tovább kutatják majd a tudósok.

Forrás/Kép: OrientPress Hírügynökség

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...