Nyomtatás

A dohányzás percek alatt károsítja a szervezetet

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Amerikai kutatók szerint a dohányzás nem évek, hanem már percek alatt képes visszafordíthatatlan károkat okozni a szervezetben. A Chemical Research in Toxicology című szaklapban megjelent tanulmányban ugyanis kifejtették: a rákkeltő vegyületek már néhány másodperccel a cigaretta elszívása után megjelennek a testben.

A kevés alany részvételével elvégzett tanulmány a kutatók szerint figyelmeztető jel a dohányosok számára, emellett ismét megerősíti azt a tényt, hogy minél hamarabb leszoknak a káros szenvedélyről, annál jobb. A szívbetegségekre és a rákos megbetegedésekre való hajlam ugyanis már pár másodperccel azután is kialakulhat, hogy elszívtunk egy cigarettát.

A kutatók 12 alany részvételével vizsgálták, hogy milyen gyorsan dolgozza fel a szervezet a policiklikus aromás szénhidrogéneket (PAH), azokat a vegyületeket, amelyek szintén rákot okozhatnak, és amelyek jelen vannak a dohánytermékekben is.

A PAH a füsttel kerül be a testbe, amelyet a szervezet ezután olyan vegyületté alakít át, amely képes károsítani a DNS-t. A vizsgálatok során a tudósok megfigyelték, hogy ez a folyamat 15–30 perc alatt játszódott le azután, hogy az alanyok elnyomták a cigarettájukat.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...