Nyomtatás

Tüdőszűrés: szabad a dohányzás?

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Holland kutatók megállapították, hogy azok a férfiak, akik tüdőszűrése negatívnak bizonyult, kevésbé hajlamosak abbahagyni a dohányzást, mint azok, akiknél valami gyanúsat találtak, és javasolt az orvosi kontroll.

A European Respiratory Journal oldalain közölt tanulmány, Carlijn M. van der Aalst és a Rotterdami Egyetem kutatói végeztek, arra a következtetésre jutott, hogy a negatív leletet a dohányosok mintegy a dohányzásra való engedélynek fogják fel. A dohányzás elősegíti a tüdőrák kialakulását, mely egy igen nehezen gyógyítható betegség. A felfedezés időpontjában általában a betegség már igen előrehaladt stádiumban van. Évente világszerte mintegy 1,2 millióan lesznek a betegség áldozatai
Ennek ellenére a hagyományos szűrés nem túl hatékony: általában 300 vizsgálatból egy bizonyul pozitívnak, a vizsgálat költsége mintegy 300 dollár. Azonban gyakoriak a téves pozitív, valamint a nem egyértelmű esetek. Ráadásul a vizsgálati módszer sugárterheléssel jár, vagyis egészségügyi kockázata van.

A holland kutatók egy régebbi vizsgálat eredményeit használták fel, ahol a betegek kétéves betegségkövetése történt. Ugyan az eredmény statisztikailag nem volt szignifikáns, a tendencia egyértelmű volt: míg a kétes esetekben a dohányosok 1,9 százaléka hagyta abba a dohányzást, addig a negatívoknál 1,5 százalék volt az arány. Amennyiben a további vizsgálatok sem vezettek egyértelmű eredményre, még jobban elvált egymástól a két görbe.
Mindazonáltal az eredmény megerősítésére további vizsgálatok szükségesek. A kutatók felvetik a költséghatékonyabb szűrőmódszerek bevezetésének szükségességét.

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...