Nyomtatás

Megtilthatják a dohányzást a budapesti megállókban is!

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

megallo Várhatóan megtiltják a dohányzást Budapesten, a tömegközlekedési járművek megállóiban, ha a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésén elfogadja Tarlós István főpolgármester erre irányuló előterjesztését. A júniusban elfogadott dohányzási tilalom bevezetése után várhatóan rövidesen megtiltják a szeszesital-fogyasztást is a fővárosi aluljárókban, Tarlós István ugyanis ezt javasolja a Fidesz-KDNP-többségű Fővárosi Közgyűlésnek.

A főpolgármester a főváros köztisztaságáról szóló rendelet módosítására irányuló előterjesztésében emlékeztet arra: a közgyűlés júniusban döntött arról, hogy megtiltják a dohányzást a fővárosi aluljárókban. (Még korábban a fővárosi játszótereken, illetve azok közvetlen közelében tiltották meg a dohányzást). Tarlós István az előterjesztésében azt írja: ezeket egészíti ki előterjesztése a budapesti tömegközlekedési megállók (autóbusz, trolibusz, villamos, HÉV megállóhelyek, állomások) területén való dohányzás megtiltásával.

A rendelet értelmében tilos lenne a dohányzás a várakozás céljára elkülönített közterületen, illetve, ha egyéb jelzés nincs, akkor például az autóbuszmegállóknál egy 2 méter széles, és 18 méter hosszúságú területén. Villamosmegállóknál a tiltott zóna kétszer 35 méteres, míg a HÉV-eknél kétszer 120 méter hosszú. A tilalom megszegését a közterület-felügyelők 50 ezer forintig terjedő pénzbírsággal szankcionálhatnák a javaslat szerint. A jogszabály a kihirdetését (azaz a közlönyben történő megjelenést) követő 45. napon, tehát legkorábban jövő januárban, vagy februárban lépne hatályba.

A júniusban elfogadott dohányzási tilalom bevezetése után várhatóan rövidesen megtiltják a szeszesital-fogyasztást is a fővárosi aluljárókban, Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester ugyanis ezt javasolja a Fidesz-KDNP-többségű Fővárosi Közgyűlésnek.

A főpolgármester előterjesztésében emlékeztet rá: a fővárosi közterületek használatáról és a közterületek rendjéről szóló közgyűlési rendelet felhatalmazást ad a budapesti önkormányzatoknak, hogy közigazgatási területükön a közterületeken történő szeszesital-fogyasztást megtiltsák. (Ezzel a lehetőséggel több önkormányzat - például a XI. kerület - már élt is.)

Tarlós István szerint kiemelt figyelmet érdemel a közrend és köztisztaság megtartása, a köznyugalmat veszélyeztető magatartás visszaszorítása, és ennek érdekében indokolt a szeszesital-fogyasztást valamennyi fővárosi aluljáróban megtiltani. A rendelet hatálya nem terjedne ki a közterület-használati hozzájárulással rendelkező vendéglátó-ipari teraszokra. Az előterjesztés szerint az aluljárókban történő szeszesital-fogyasztást megtiltó szabály 2011. január 1-jén lépne hatályba.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén dönthet az ügyben.

(MTI)

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...