Nyomtatás

Spanyol dohányzás ellenes törvény

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Spanyol dohányzás ellenes törvény Spanyolország népszerűtlen füsttel teli kávéházainak, bárjainak és szórakozóhelyeinek napjai meg vannak számlálva: januártól Nyugat-Európa egyik legszigorúbb dohányzás ellenes törvényét vezetik be.

Ijesztő látványt nyújt egy olyan ország, ahol az emberek kedvükre gyújthatanak rá kávéházakban, éttermekben, szórakozóhelyeken és munkahelyen egyaránt. Mostanra szinte nemzeti sport lett kibújni a dohányzás ellenes törvény alól, hogy sokan alig gondolnak rá. A 2006-ban bevezetett törvény szerint a 100 nyégyzetméternél nagyobb szórakozóhelyek megválaszthatták, hogy dohányzó avagy nem dohányzó helységek szeretnének lenni.

A nagyobb üzleteknek egy nem dohányzó helyiséget is fent kell tartaniuk, de a gyakorlatban mindenki ott gyújt rá, ahol szeretne. Az eredmény a dohány jellegzetes füstje és szaga mindehol.

Az új törvényt a Képviselői Kongresszus, az alacsonyabb szintű parlamenti kamara vetette fel csütörtökön. Szinte teljesen biztos, hogy a Szenátus elé terjesztik, és január 2-tól érvénybe lép. A törvény tiltja a zárt helyeken és közterületeken való dohányzást – a játszóterek és a kórházak környékét is beleértve. Spanyolországban a passzív dohányzás évente 1500–3000 ember haláláért felelős, az új törvény fő célja a nem dohányzók védelme.

A Smokers For Tolerance Club szóvivője, Javier Blanco Urgoiti elmondta, hogy ez a legszigorúbb dohányzás ellenes törvény, és az első ezen a területen, mely a szabadtéri dohányzást is tiltja.  „A szigorítások visszaesést eredményezhetnek az éttermek, bárok és éjszakai klubok forgalmában. Már eddig is kemény időket éltünk. Egyetlen veszteséget sem engedhetünk meg magunknak.” mondta el a Spanyol Vendéglátási Szövetség alelnöke, Jose Luis Guerra.

Az új szigorítás vegyes érzelmeket váltott ki a lakosság körében. Némelyik dohányzó egyetért a törvénnyel, mert segíthet a leszokásban, ugyanakkor a passzív dohányosok egy része munkáját félti.

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...