Nyomtatás

A Help - A dohányfüstmentes életért program lezárul

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

A Help - A dohányfüstmentes életért program lezárul A dohányfüstmentes életet meghirdető Help kampány hat sikeres év után idén lezárul. A valaha létező egyik legnagyobb közegészségügyi figyelemfelkeltő programot az Európai Bizottság indította el 2005-ben azzal a céllal, hogy felhívja a fiatalok figyelmét a dohányzás veszélyeire.

A fő célcsoportot a 15–34 év közöttiek alkották, különös tekintettel a fiatalokra és a hátrányos körülmények között élőkre. A kampány az Európai Unió mind a 27 tagállamában zajlott.

A HELP széleskörű kommunikációs kampány, televíziós, online és közösségi média jelenléttel, valamint rendezvényekkel. A kezdeményezés alapvetően web-alapú, a fiatalokat a 22 nyelven elérhető HELP honlapra vezeti. Az érdeklődők tájékozódhatnak a dohányzás veszélyeiről, valamint kapcsolatba léphetnek a partner ifjúsági szervezetekkel és megtalálhatják a egyéb dohányzásellenes programok részleteit. A különféle bannerek és játékok mellett a weboldalra látogatók elmondhatják komoly vagy abszurd leszokást segítő tippjeiket is. Európa-szerte eddig több mint 1400 tipp gyűlt össze.

Fiatal művészek készítették a program Helpers című kifejezetten webre készített sorozatát.  A rajzfilmek úgy szóltak a fiatalokhoz és mutatnak rá a dohányzás veszélyeire, hogy közben szórakoztat is. A minisite népszerűsítésében a hagyományos reklámeszközökön kívül nagy szerepet játszottak a közösségi oldalak és video megosztó site-ok. A webes sorozat 2009 vége óta havonta sugározta online epizódjait, melyeket a mai napig 3,3 millióan néztek meg.

A HELP kampány során nyolcféle reklámfilm futott országos televízió csatornákon. A filmek alapjául azok a tippek szolgáltak, melyeket a fiatal európaiak tettek közzé a HELP honlapján. A filmek rendszerint abszurd, vicces tippeket jelenítettek, majd a reklámok végén a nézők figyelmét felhívták arra, hogy valódi segítséget a HELP weboldalán kaphatnak.

Az EU összes tagállamában számos rendezvényekkel várta az érdeklődőket a Help stábja, ahol a dohányzásról való leszokással, a dohányzásra való rászokás és a passzív dohányzás elkerülésével kapcsolatos tanácsok mellett ingyenesen megmérhették tüdejük szén-monoxid szintjét, hogy lássák milyen hatással van a dohányzás a szervezetükre. A hat év során Európában 1400 rendezvény zajlott, és 575455 szén-monoxid-tesztet végeztek. Magyarországon 83 eseményen találkozhattak az érdeklődők a Help csapatával.

A magyar fiatalok kreativitásukat a Help által szervezett rajzpályázaton is kiélhették. 2010-ben az általános- és középiskolás diákoknak szabadon választható technikával kellett egy rajzlapnyi felületen megfogalmazniuk leszokást segítő tippjüket, ötletüket. A zsűri összesen 469 pályamunka közül választotta ki a nyerteseket. A legjobb alkotásokat a Help Street Art rendezvényén tekinthette meg a nagyközönség.

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...