Nyomtatás

A dohányosok is emberek, csak nem olyan sokáig - Küzdelem a füstölgés ellen

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

A dohányosok is emberek, csak nem olyan sokáig - Küzdelem a füstölgés ellen A dohányzás függőséget okoz, az embereknek betegséget és szenvedést, az európai kormányzatok számára pedig elkerülhető egészségügyi kiadásokat jelent. Az európai lakosok 30 százaléka mégis dohányzik. A Bizottság konzultációt indított, hogy sikerüljön tudatosítani a dohányzás veszélyeit és erősíteni a leszokásra irányuló motivációt.

A Bizottság nyilvános konzultációt indított a dohánytermék-irányelv felülvizsgálatáról

A Bizottság felhívja az összes érdekelt felet, hogy mondjon véleményt a különböző választási lehetőségekről, és tegyen észrevételt azokról a lehetséges intézkedésekről, amelyek a dohányzás veszélyeinek tudatosítására, a leszokásra irányuló motiváció erősítésére és a dohányzás elkezdésétől való eltántorításra szolgálnak. Ilyen megfontolható intézkedés lehet például a cigarettacsomagokon megjelenő nagyobb, kétoldalas, képi figyelmeztetés, az egyszerű csomagolás és a dohánytermékekben megtalálható káros, függőséget okozó vagy vonzó anyagok szabályozása. A konzultáció fontos lépés az új jogszabályjavaslat 2012. elejére tervezett elfogadásához vezető úton.

John Dalli az EU egészségügyi biztosa a következőket mondta: „A dohány egészen más termék, mint a többi: függőséget okoz, az embereknek betegséget és szenvedést, az európai kormányzatok számára pedig elkerülhető egészségügyi kiadásokat jelent. Az európai lakosok 30 százaléka mégis dohányzik. Különösen aggasztó a dohányos fiatalok 35 százalékos aránya.” A biztos végül így zárta nyilatkozatát: „A szív világnapjának küszöbén szeretném emlékeztetni az európaiakat arra, hogy a dohánykitettség minden formája – legyen bár dohányzás, passzív dohányzás vagy dohányrágás – egyaránt fokozhatja a szívroham, illetve más szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.”

A dohánytermék-irányelvet 2001-ben fogadták el. Meghatározza a cigarettában lévő anyagok, például nikotin, kátrány és szén-monoxid legmagasabb határértékeit. Előírja továbbá a gyártóknak, hogy szöveges figyelmeztetéseket helyezzenek a dohánytermékeken, és megtiltja a „könnyű”, „enyhe”, „alacsony kátránytartalmú” és hasonló kifejezések használatát.

A Bizottságnak az a célja, hogy a dohánytermék-ágazatban is könnyebbé tegye a belső piac működését, miközben a közegészség magas szintű védelmét is biztosítja.
A kezdeményezés válasz az Európai Parlament kérésére, illetve a Bizottságnak az irányelv végrehajtásáról készült saját jelentésére, amely számos javításra érdemes területet talált. „A dohányfüstmentes Európáért: Az Európai Unió politikai lehetőségei” című zöld könyvről szóló állásfoglalásában az Európai Parlament felkérte a tagállamokat, hogy 2025-re 50 százalékkal csökkentsék a dohányzást a fiatalok körében. A cél eléréséhez jelentősen hozzájárulhatnának a dohánytermékekre vonatkozó szigorúbb szabályok.

A Bizottság felhívja az érdekelt feleket, hogy 2010. november 19-ig tegyenek észrevételeket a konzultáció témáival, többek között az alábbiakkal kapcsolatban:

  • A tagállamok jogszabályai EU-szerte nagyon változatosak, és nem foglalkoznak eléggé bizonyos dohány- és nikotintermékek – például az elektromos cigaretta – egészségi és biztonsági veszélyeivel.
  • Jelenleg négy tagállam (Belgium, az Egyesült Királyság, Lettország és Románia) használ képi figyelmeztetéseket. Ez azt jelenti, hogy az uniós fogyasztó számára elérhető, a dohányzás veszélyeire vonatkozó információ szintje tagállamonként jelentősen változhat.
  • A potenciálisan káros, függőséget okozó vagy vonzó anyagok (például ízek) alkalmazását lehetővé tevő vagy tiltó szabályozás szintén jelentősen eltér a tagállamokban.
  • Jelenleg nehéz megérteni, összehasonlítani és elemezni a dohányban található összetevőkre vonatkozó információkat. Ennek oka a különböző tagállamokban használt formátumok és jelentéstételi mechanizmusok sokfélesége.

Háttér

A dohányzás a legelterjedtebb elkerülhető halálok az Európai Unióban: mintegy 650 ezer idő előtti elhalálozás írható a számlájára minden évben.
A Bizottság átfogó dohányzásellenes politikát folytat az EU-szerte és nemzetközileg tapasztalható dohányfogyasztás visszaszorításának elősegítése érdekében. Ehhez számos cselekvés hozzájárul, többek között dohányzásellenes jogszabályok és figyelemfelkeltő tevékenységek.

Felhívás A Tüdőbeteg.hu szerkesztősége kéri az olvasóit, hogy  osszák meg véleményüket a cikk végén a Hírhozzászólásoknál, vagy küldjék el javaslataikat az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre.  Az olvasónk véleményét, javaslatait is figyelembe véve alakítjuk ki a Tüdőbeteg.hu állásfoglalását, amelyet továbbítunk a magyarországi partnereink, illetve az EU illetékes szervei felé.
Az Európai Unió Egészségügyi Bizottságának vitaanyaga ide kattintva oldalunkról letölthető, illetve ide kattintva on-line elérhető (pdf formátum).
dr. Mucsi János
főszerkesztő

Forrás: OrientPress Hírügynökség / tüdőbeteg.hu

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...