Nyomtatás

Dohányzásról Leszokást Támogató Központ: ingyenes egyéni tanácsadás

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Dohányzásról Leszokást Támogató Központ: ingyenes egyéni tanácsadás 2009. november 25-én nyitotta meg kapuit egy egyedülálló kezdeményezés eredményeként, kétéves előkészítő munka után a Dohányzásról Leszokást Támogató Központ (DLTK) Budapesten. Magyarországon ez az első olyan központ, ahol átfogó módon, a magatartás-orvoslás széles eszköztárát nyújtják a dohányosoknak a leszokási próbálkozásuk során. A központ célja, hogy a dohányosok számára a viselkedés-változást elősegítő, igazoltan hatékony módszerek a dohányosok széles köre számára legyen elérhető.

A dohányosok többsége úgy véli, hogy a leszokás könnyű, csak akarni kell

A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy önmaguktól, segítség nélkül, a dohányosoknak csak legfeljebb 4–5%-a teszi le sikeresen a cigarettát. A tudományos kutatások azt mutatják, hogy az egyéni, a csoportos és a telefonos tanácsadás lényegesen megnöveli a sikeres leszokás esélyét.

A Dohányzás Leszokást Támogató Központban szakavatott tanácsadók térítésmentesen, személyre szabott programszerű leszokás-támogatást nyújtanak bizonyítottan hatékony módszerekkel. A központban dolgozó tanácsadók az alapképzettségükön túl intenzív – legalább 30 órás – képzést kaptak a dohányzásról való leszokás elméletéről és gyakorlati aspektusairól.

A központ képzései tartalmilag és a tárgyalt témakörök tekintetében megegyeznek az európai és az amerikai leszokás-támogató szakemberképző központok tanfolyamaival.
A Dohányzásról Leszokást Támogató Központ tagja a leszokás-vonalak európai hálózatának (European Network of Quitline), és rendszeres szakmai kapcsolatot tart fenn a Londonban működő QUIT leszokás-vonallal is. A központ vezető munkatársai közül ketten (dr. Vajer Péter és dr. Urbán Róbert) tagjai a Society for Research on Nicotine and Tobacco elnevezésű neves szakmai társaságnak.

A Dohányzásról Leszokást Támogató Központa leszokás támogatásának számos, bizonyítottan hatékony módszerét kínálja a dohányosoknak 2010. január 1. óta:

 • telefonos forródrótot,
 • programozott segítő /támogató telefonos tanácsadást,
 • egyéni konzultációs lehetőséget,
 • leszokást segítő csoportos tanácsadást és
 • interneten alapuló támogatást.

A dohányosok támogatásán túl a Dohányzásról Leszokást Támogató Központ feladatául tűzte ki dohányzásról leszokást támogató szakemberek képzését, amelynek formái:

 • egészségügyi dolgozók képzése a dohányzásról leszokást támogató rövid tanácsadás alkalmazására,
 • leszokást támogató szakemberek 30 órás képzése, amely az elmélet és a gyakorlat integrációját nyújtja orvosoknak, pszichológusoknak, nővéreknek és egészségtantanároknak.

A Dohányzásról Leszokást Támogató Központ (+36-1/393-5170) működése során elsősorban a dohányosok azon rétegének nyújt térítésmentes szolgáltatásokat, akik viszonylag belátható időn belül (1– 6 hónap) le kívánják tenni a cigarettát.

A központ szolgáltatásai:
Proaktív, leszokást támogató telefonszolgáltatás (proaktív quitline). A hazánkban eddig működő egyetlen, az OEFI által fenntartott quitline reaktív természetű. A reaktív quitline-ok hatékonysága messze elmarad az ún. proaktív quitline-ok hatékonyságától. Az utóbbiban a központ erre kiképzett szakemberei kezdeményezik a rendszeres telefonhívásokat, amelyek lehetőséget nyújtanak a programozott leszokás-támogatás felajánlására és végigvitelére.

A proaktív quitline előnyei:

 • Megnöveli a leszokási próbálkozások számát még azok között is, akik egyébként nem veszik igénybe a szolgáltatást.
 • Könnyen elérhető és kényelmes a használata.
 • Lehetőséget teremt arra, hogy a leszokással próbálkozó bizonyítottan hatékony módszereket alkalmazzon a leszokási próbálkozása során. A quitline 40%-kal megnöveli a sikeres leszokás esélyét.
 • Lehetőséget teremt a társas támogatás nyújtására, ami a bizonyítottan növeli a leszokás sikerességét.

A központ reaktív quitline szerepet is felvállal, amelynek célja az, hogy a betelefonálókat a motiváció feltérképezését követően átterelje a proaktív szolgáltatási formába.
A központ csoportos foglalkozások keretében is támogatja a dohányzásról való leszokást. A csoportos foglalkozás mintegy megkétszerezi, 110%-kal növeli a leszokás esélyét. A csoportokban az erre kiképzett szakember strukturált csoportfoglalkozások keretében segíti a dohányosokat a leszokásban.

A csoportos foglalkozások ugyanakkor elősegítik a csoporttagok közötti társas támogatás kialakulását. A csoportfoglalkozásokon 10 –15 fő részvételével zajlanak.
A központ egyéni tanácsadásra is lehetőséget nyújt. Az egyéni tanácsadás 60-70%-kal növeli a leszokás esélyét.

A központ internetes oldalt is fenntart (www.leszokasvonal.hu), amely az önsegítés és az ezzel kapcsolatos – szakember által moderált – fórumok segítségével támogatja a dohányosokat a leszokásban.

A központ és az orvosok, családorvosok összefogása eddig nem látott mértékben segítheti a dohányzásról való leszokást.

A Dohányzásról Leszokást Támogató Központ telefonszáma: +36-1/393-5170

Dr. Tamás Ferenc és Dr. Vajer Péter,
Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiuma
(a közlemény eredetileg az AmegA folyóirat 2010. évi 3. számában jelent meg. Átvéve a kiadó engedélyével)

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...