Nyomtatás

Füstölés: egymilliós birság az ÁNTSZ-től

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Füstölés: egymilliós birság az ÁNTSZ-től Kezdünk hozzászokni ahhoz a szabályhoz, miszerint vendéglátóhelyeken nem vagy csak a kijelölt helyen szabad rágyújtani. Bár a bevezetéskor nagy volt a felzúdulás, ma már sokan természetesnek veszik, hogy zárt térben nem füstölöghetnek.

- Nyáron a teraszon engedjük a dohányzást. Az emberek zöme mégis inkább feláll és kimegy a kijelölt dohányzóhelyre - mondja Hossó Attila, az egri Szantofer vendéglő üzletvezetője.

- Forgalomcsökkenést emiatt nem tapasztalunk, egyre inkább elfogadják, természetesnek veszik ezt a szabályt. Télen előfordul, hogy néhány vendég, aki erős dohányos, inkább elmegy olyan helyre, ahol lehet cigarettázni, de ez sem gyakori. Hasonlóan vélekednek az egyik gyöngyösi étteremben is.

- Nálunk van lehetőség a szeparálásra, s a hűtésen túl az elszívás, illetve a befúvás egyaránt működik - mondja Kósa László, a gyöngyösi Kékes Étterem vezetője.

- Ma már a dohányosok fegyelmezettek, kimennek vagy a bent kialakított helyet használják. Nem tapasztaltunk visszaesést a forgalmunkban emiatt. Bár az emberek többsége hozzászokott a szabályhoz, a füstöt nem kedvelők pedig kifejezetten örülnek neki, továbbra is vannak, akik nem értenek egyet a korlátozással.

- Szerintem úgy lenne igazságos, ha a vendéglátóhely kiírná, hogy ez a söröző dohányzó, és ennek tudatában mindenki eldönthetné, hogy bemegy-e vagy sem - mondja a napi egy doboz cigarettát elfüstölő László.

- Aki cigarettázik, annak egy kávé vagy egy pohár bor mellé jólesik elszívni egy cigit, a mostani szabály azonban csak a másik "tábornak" kedvez. Akadnak, akik korábbi dohányosból váltak a füstmentes élet harcosaivá. Azt mondják, az elszeparálás is csak akkor ér valamit, ha valóban különálló, elzárt helyiséget alakítanak ki, mert attól, hogy a terem egyik végében nem, a másik részében pedig rá lehet gyújtani, még ugyanúgy ők is szívják a füstöt.

- Mióta leszoktam, kifejezetten irritál a füst, szinte fulladozom tőle - mondja a gyöngyösi Gabriella.

- Arról nem is beszélve, hogy nem jár mindennap étterembe az ember, és elrontja az élményt, ha a kedvenc étele fogyasztása közben egy másik asztalnál rágyújtanak. A szabály betartását az ÁNTSZ hivatott ellenőrizni.

- Az elmúlt évek tapasztalatai szerint az emberek ismerik a jogszabályi rendelkezéseket és többnyire be is tartják azokat. Sajnos azonban a mai napig előfordulnak panaszok - tájékoztat dr. Molnár Márta az ÁNTSZ regionális tisztiorvosa.

- Az előírások megsértése esetén az ÁNTSZ bírságot szabhat ki. Ennek mértéke a tilalmak megsértése esetén 50 ezer forintig, a dohányzóhelyek kijelölésére vonatkozó kötelezettség, illetve a tilalmak megtartásának ellenőrzésére vonatkozó kötelezettség elmulasztása esetén 2 millió 500 ezer forintig terjedhet. Az észak-magyarországi régióban tavaly 5 ezer 783 ellenőrzést végeztek kollégáink.

- Tapasztalataink azt mutatják: a dohányzással kapcsolatos szabályszegés, például magánszemély tiltott helyen történő dohányzása esetén a hatóság szankcionálása többször akadályba ütközik, nem állnak rendelkezésre ugyanis olyan jogosítványok, melyek a személyazonosság megállapításához szükségesek. A dohányzóhelyek kijelölésére vonatkozó szabályokat az intézmények, vállalkozások többsége betartják, de ezen szabály megszegése miatt az ÁNTSZ bírósági ítélettel megerősítve szabott már ki 1 millió forintos bírságot is.

Forrás: Heol.hu

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...