Nyomtatás

Hogyan lehetne hatékonyan fellépni a dohányzás ellen? - a lakosság válaszol

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Hogyan lehetne hatékonyan fellépni a dohányzás ellen? - a lakosság válaszol Magyarországon augusztus 5-én lép életbe az új szabályozás, amelynek értelmében nem szabad dohányozni az önkormányzati kezelés alatt álló aluljárókban. A döntéshozók célja az új rendelkezéssel, hogy megóvják a nem-cigarettázó polgárokat. Az Európai Unió is évek óta igyekszik csökkenteni a dohányzó lakosok számát, és felvilágosítást adni a káros mellékhatásokról. Hazánkban nem egyszerű a helyzet, ugyanis Európában a legtöbbet dohányzó nemzetek között tartanak számon minket.

Egy uniós kutatás szerint majdnem az európai állampolgárok harmada cigarettázik, szivarozik vagy pipázik, viszont a lakosok fele soha nem gyújt rá, Európában általában a férfiak szívnak több szálat, és ez hazánkban sincs másképpen. Kelet-Európában a legmagasabb a dohányzók száma, különösen Görögországban, ahol arányuk a lakosság 40 százalékát is eléri. A magyarok is a legtöbbet dohányzó nemzetek között vannak, itthon a lakosság 38 százaléka, Svédországban és Finnországban viszont csak a megkérdezettek ötöde szokott rágyújtani.

Egy átlagos dohányzó az EU-ban naponta 14 szálat szív el, Magyarországon 16-ot. Tízből nyolcan kísérelték már meg közülük legalább egyszer a leszokást káros szenvedélyükről az elmúlt 12 hónapban, de a próbálkozások fele kevesebb, mint egy hétig tartott.

Az elhatározásnak tízből hét dohányzó esetében a egészség volt az oka, de sokan család, partner vagy barátok rábeszélésének engedtek, amikor megpróbáltak letenni a cigarettát. Az Eurobarométer kutatás szerint fontos szempontnak számítanak a magas árak és a füst káros hatásai a környezetre. Az orvos tanácsa, a társadalom rosszallása, a dohányzási korlátozások nyilvános helyeken szintén motiváló tényezők.

Az uniós polgárok általában támogatják a dohányzást korlátozó szabályozásokat, legtöbben a dohánytermékeken elhelyezett elrettentő címkék bevezetését tartják leghasznosabbnak. Sokak szerint a gyártókra kirótt egészségügyi költségek bevezetése is indokolt, és a megkérdezettek több, mint fele emelné az ilyen termékekre kiszabott adókat is. A lakosok majdnem kétharmada szerint a boltokban vagy az eladás helyén nem kellene reklámozni a cigarettát, és sokan a vásárlók látóteréből is kivennék a dohányárukat. Az európaiak fele támogatja, hogy a csomagolások, és a dohánytermékek külseje ne legyen vonzó, tiltsák be a színes logókat és jelzéseket a dobozokon.

Forrás: OrientPress Hírügynökség
Kép: EP sajtószolgálat

Kapcsolódó cikk:

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...