Nyomtatás

A dohányzás nem is függőség, hanem egy rossz szokás?

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

A dohányzás nem is függőség, hanem egy rossz szokás? A dohányzásról való leszokáshoz sokan veszik igénybe a különböző nikotintapaszokat és rágógumikat - ezek azonban nem minden esetben használnak. Egy új izraeli kutatás rávilágít arra, mi lehet ennek az oka: kiderítették, hogy a dohányzás leginkább egy rossz szokás - ami sokkal erősebb pszichológiai hatást gyakorol az emberekre, mint az állítólag függőséget okozó nikotin.

A Journal of Abnormal Psychology című szaklapban megjelent cikkben dr. Reuven Dar, a tel-avivi egyetem munkatársa elmondta: véleményük szerint a nikotin, mint addiktív kémiai vegyület sokkal kevésbé tehető felelőssé a dohányzásról való leszokás nehézségeiért, mint az, hogy a mozdulatsor és maga a cselekedet beépül az emberek mindennapjaiba - valójában ugyanis ez okozza a 'függőséget'.

Megállapításaink valószínűleg nem lesznek túl népszerűek, hiszen aláássák azt a feltételezést, amely szerint a nikotinfüggőség az első számú oka annak, hogy az emberek képtelenek leszokni a dohányzásról - mondta Dar. Mégis abban reménykedünk, hogy eredményeink hozzájárulnak majd ahhoz, hogy az orvosok hatékonyabb leszoktató kezeléseket dolgozzanak ki - tette hozzá.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...