Nyomtatás

Dohányzásról leszoktató kezelés - személyre szólóan?

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Dohányzásról leszoktató kezelés - személyre szólóan? A szakértők szerint néhány éven belül lehetővé válik, hogy minden dohányzót, aki le akar szokni a füstölésről, személyre szabott kezeléssel támogassanak az orvosok. Az új módszer lényege, hogy alaposan feltérképezik az alany génállományát és megfigyelik dohányzási szokásait, majd ezeknek az ismereteknek a segítségével alakítják ki a megfelelő kezeléseket.

Akár már 3-5 éven belül lehetségessé válhat olyan tesztek kikísérletezése, amelyek elvégzése után az orvosok személyre szabott leszoktató kezeléseket rendelhetnek el a pácienseiknek – mondta dr. Jed Rose a Medical News TODAY-nek. Az így megszerzett információk abban is segíthetnek továbbá, hogy a szakemberek beállíthassák a megfelelő nikotindózist, így nagyobb lesz az esély arra, hogy a kezelések után a beteg végleg leteszi a cigarettát - tette hozzá.

A statisztikák szerint a dohányosoknak mintegy 70 százaléka akarja abbahagyni a dohányzást, azonban nincsen elegendő akaraterejük ahhoz, hogy ezt megtegyék. Aki azonban mégis saját erejéből próbálja meg, általában hamar feladja: az adatok szerint az összes próbálkozó közül csupán 5 százalék bírja ki egy évig füstölés nélkül.

A jelenlegi kutatások középpontjában az SNP nevű genetikai jelzők állnak, amelyek segíthetnek a személyre szabott terápiák kialakításában. A szakemberek bizakodóak, szerintük ugyanis az eddigi módszerek kudarcáért az volt a felelős, hogy megpróbáltak egyetlen általános gyógymódot kifejleszteni.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...