Nyomtatás

Nikotinpótló kezelés a dohányzás abbahagyása előtt?

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Nikotinpótló kezelés a dohányzás abbahagyása előtt? A legújabb kutatások szerint hatékony lehet a nikotinpótló kezelés, ha még a dohányzás abbahagyása előtt megkezdik a leszokni vágyók. Normális esetben a nikotinpótló kezelések (tapaszok, rágógumik, orrsprayk) alkalmazása a dohányzás abbahagyása után kezdődik.

A legújabb kutatások szerint azonban magasabb a leszokási ráta azok esetében, akik már néhány héttel a dohányzás tényleges abbahagyása előtt megkezdik a pótló kezeléseket.

A mostani kutatásban összesen 1100 dohányos vett részt. A leszokni vágyók fele a hagyományos módon, vagyis a dohányzás abbahagyása után kezdték meg a nikotinpótló kezeléseket, a többiek viszont már a dohányzás abbahagyását megelőző két hétben is kapták a pótlószereket.

Fél évvel később a leszokási arányt összevetve kiderült, hogy ha csak kevéssel is, de a kezelést korábban megkezdők jobban teljesítettek, azaz többen tudtak végleg lemondani a dohányzásról. Az esetlegesen fellépő mellékhatások tekintetében mindkét csoport hasonlóan teljesített, egyedül a mellkasi fájdalom volt némileg gyakoribb a kezelést korábban megkezdők körében. A nikotinpótló terápia leggyakoribb mellékhatásai a következők: fejfájás, szédülés, gyomorfájdalom, alvási problémák és gyorsabb szívverés.

A mostani kutatás a Egészségügyi Kutatási Tanács és az Új-Zélandi Szívgyógyászati Alapítvány pénzügyi hozzájárulásával jöhetett létre.

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...