Nyomtatás

Dohányosokk: terápia cigiző kismamáknak

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Dohányosokk: terápia cigiző kismamáknak A szakértők szerint még mindig túl sok kismama dohányzik, ami nagyon káros lehet a fejlődő magzat egészségére nézve. Egyes 'radikálisok' most azt javasolják, hogy az első nőgyógyászati vizsgálat alkalmával minden várandós nőn végezzék el a szén-monoxid vizsgálatot, majd lesújtó eredmény esetén szembesítsék őket azzal, milyen mértékben mérgezik saját gyermeküket.

A kezdeményezés sokakat fellelkesített, számos nőgyógyász azonban kifejezetten ellenzi a lépést. Véleményük szerint ugyanis a kismamákban a várandósság idején nem a bűntudatot kell erősíteni – ehelyett minden lehetséges támogatást meg kell adni nekik.

A kutatók azonban azzal érvelnek, hogy nagyjából a nők harmada dohányzik a terhesség alatt, ami megdöbbentő a mai világban, amikor már mindenki tisztában van ennek a káros szenvedélynek a hatásaival.

A dohányfüst számos negatív következménnyel járhat

A kisgyermekeknél hiperaktivitás, figyelemzavar és légzési nehézségek alakulhatnak ki. Mindezek ellenére azonban a szakemberek többsége továbbra is úgy gondolja, hogy a légzési teszt elvégzése túl tolakodó: úgy tűnhet, hogy az orvos nem bízik meg a betegében, és 'hazugságvizsgálatnak' akarja alávetni.

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...