Nyomtatás

A dohányzás elősegíti a bélpolip kialakulását

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

A dohányzás elősegíti a bélpolip kialakulását A Connecticut Egyetem tudósai felfedezték, hogy a dohányzás nem csak a tüdőt károsíthatja: tanulmányaik alapján kijelentették, hogy elősegíti a vastagbélben a polipok kialakulását, amelyek sokszor a bélrákot előzik meg. Ezek a lapos adenómáknak nevezett elváltozások a dohányosoknál jóval nagyobb eséllyel alakulnak ki - ez pedig megmagyarázhatja, miért fordul elő több bélrákos eset azok között, akik rendszeresen rágyújtanak.

A legnagyobb probléma a szakemberek szerint, hogy ezeket a lapos adenómákat korai stádiumban szinte lehetetlen észrevenni a szokásos bélrákszűrések alkalmával, ráadásul sokkal agresszívebbek is, mint a hagyományos bélpolip. Ez a tény, valamint az, hogy a dohányzás növeli a kockázatot, megmagyarázhatja, hogy a nemdohányzók között miért sokkal ritkább ez a súlyos elváltozás.

Keveset tudunk ezekről az agresszív polipokról, még kevesebbet azokról a körülményekről, amelyek elősegíthetik a kialakulását - mondta dr. Joseph C. Anderson. Az azonban bizonyos, hogy a nagy felbontású kolonoszkópiás vizsgálatok során felfedezett elváltozásoknak mintegy felét teszik ki - olvasható a GIE: Gastrointestinal Endoscopy című folyóiratban.

Az orvosok a mai napig úgy hiszik, hogy a bélrák a legtöbb esetekben polipokból alakul ki. Éppen ezért a daganat megelőzésére a legjobb módszer, ha a polipokat korai stádiumban eltávolítják a bélből.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...