Nyomtatás

A szabályozást be is kell tartatni, hogy az aluljárókban ne dohányozzanak!

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

A szabályozást be is kell tartatni, hogy az aluljárókban ne dohányozzanak! Június első napjaiban létrejött a politikai pártokon átnyúló dohányzásellenes „koalíció” - legalábbis átmeneti időre és a Fővárosi Közgyűlés falai között. A városvezetők ugyanis – ha csak egy szavazattöbbséggel is – de elfogadták azt az új szabályozást, miszerint Budapesten július 18-tól nem szabad dohányozni az önkormányzati kezelésében álló aluljárókban. A Magyar Rákellenes Liga elnökét kérdeztük: mennyire elégséges ez a lépés?

Prof. Dr. Simon Tamás az OrientPress Hírügynökség kérdésére elmondta: minden lépést támogatni tudnak, amely a dohányzás visszaszorítását célozza. Évente 30 ezer ember hal meg a dohányzás következtében – azt nem tudjuk, hogy ebből hányan passzív dohányosok – de az tény, hogy a főváros által meghozott lépés és a 30 ezer forintos büntetési tétel inkább szimbolikus jelentőségű – bár egy hajléktalannak ez is megfizethetetlen kiadás lenne.

A Magyar Rákellenes Liga elnöke kiemelte, a szabályozás életbelépése után - hogy a későbbiekben ne legyen ezzel nagyobb gond - mindenképpen figyelmet kéne fordítani arra, hogy azt be is tartassák.

Azon felvetésre, hogy elégséges-e ez a lépés a jó cél érdekében, Simon elmondta, hogy „ott kel kezdeni, ahol tudjuk”. Tudomása szerint ez az „aluljárós rendelet” hungarikum, ugyanakkor látni kell, hogy Írországban és egyéb nyugati országokban, ahol a vendéglátóipari egységekből is kitiltották a cigarettát, a várttal ellentétben nem hogy csökkent volna a forgalom, hanem az addig távolmaradó csoportok (nők, gyermekek) megjelenésével nagyobb nyereség generálódott.

A szervezet vezetője szerint a dohányosok emberi szabadságjogokra való hivatkozása mit sem ér, ha a füstölgésük közveszélyt okoz a passzív dohányzás által.

Simon Tamás hozzátette: eddig a magyar törvényhozás nem volt elég bátor, hogy nagyon erős dohányipari lobbi ellen meglépje a köztéri dohányzás komoly korlátozását, mert bár voltak erre való tervezetek, azt nem jutott el törvényalkotásig. Bízik benne, hogy az új kormányzatnak lesz elég ereje megtenni a szükséges változtatásokat.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...