Nyomtatás

A nők leigázására tör a dohányipar! Dohányzásmentes Világnap – 2010. május 31.

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

A nők leigázására tör a dohányipar! Dohányzásmentes Világnap – 2010. május 31. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a női dohányzás visszaszorítását tűzte ki a 2010. évi Dohányzásmentes Világnap legfontosabb céljának.

A dohányzó nők a világ csaknem egymilliárd dohányosának 20%-át teszik ki. Arányuk évről évre folyamatosan emelkedik, szemben a dohányzó férfiak számával, amelynek növekedése már megállt. Magyarországon a 18 és 30 év közötti nőknek a fele dohányzik, és évente 16.000 gyermek születik meg úgy, hogy édesanyja dohányzott a terhessége során.

A nők a dohányipar fő célpontjának számítanak

Körükből akarják toborozni azokat a dohányosokat, akikkel pótolhatják azon jelenleg dohányzók fogyasztását, akik idő előtt, dohányzás okozta betegségben halnak meg a későbbiekben, vagyis a jelenleg dohányzók számának körülbelül felét.
Kifejezetten a nők meghódítása érdekében fejlesztették ki a hosszú, vékony szálú karcsú cigarettákat, amelyeknek angol nyelvterületen a nevükben is szerepel a „slim” (karcsú) szó. Számos cigarettamárkát női névvel hoznak forgalomba, a színvilágukban pedig a nőiességet, az eleganciát sugalló színeket, a rózsaszínt vagy az aranyat használják előszeretettel.

A dohányfüst egyik legvisszataszítóbb jellemzőjét, annak bűzét, az illatosított dohánytermékekkel igyekeznek kivédeni, és szalonképesebbé tenni a dohányzást.
A vízipipázásnak is éppen az az egyik leginkább megtévesztő tulajdonsága, hogy a vízipipadohányba kevert íz és illatanyagok sok fiatal számára nem jelentenek visszatartó erőt.

A nők fokozott veszélyeztetettségét jelzi az is, hogy minden nap legalább egy szál cigaretta elszívása esetén a nők átlagosan 3 hét alatt válnak nikotinfüggővé, míg egy átlagos férfi 15 hét alatt.

A WHO Dohányzás-ellenes Keretegyezménye is felhívja a figyelmet a dohányzás és egyéb dohánytermékek használatának világszerte történő növekedésére a nők és fiatal lányok körében. A nők körében a dohányzás járványnak a megfékezése minden átfogó dohányzás visszaszorítást célzó stratégiának fontos része. A 2010 évi Dohányzásmentes Világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a nőket és fiatal lányokat célzó dohányipari  marketing  hatásaira.

A téma ugyancsak rávilágít a WHO Dohányzás-ellenes Keretegyezményét aláíró csaknem 170 ország azon törekvésére, hogy alkotmányukkal és alkotmányos alapelveikkel összhangban tiltsanak be mindenféle dohányreklámot és dohányipari szponzorációt.

Különösen aggasztó a dohányzás növekvő aránya fiatal lányok körében. Egy új WHO jelentés is rávilágít a tényre, miszerint a dohányreklámok növekvő arányban a lányokat célozzák meg. 151 ország adatai azt mutatják, hogy a serdülő lányok 7%-a, a fiúk 12%-a cigarettázik. Sok országban ugyanannyi lány dohányzik, mint fiú.

A 2008-as Nemzetközi Ifjúsági Dohányzásfelmérés adatai szerint hazánkban a 13-15 éves fiatalok esetében 10-ből csaknem 6 tanuló (57.9%) kipróbálta már a cigarettát élete során (fiúk: 56,5%, lányok: 58,4%). Figyelemfelkeltő az is, hogy a kutatás szerint a dohányzó lányok aránya magasabb, mint a fiúké (fiúk: 21,5%, lányok: 23,6%).

Margaret Chan a WHO igazgatója szerint a nők egészségének védelme és ennek népszerűsítése életbevágóan fontos nemcsak a jelenlegi, hanem a jövő generáció egészsége és fejlődése érdekében is.

A dohányzás prevenciós programok világszerte különös figyelmet szentelnek a várandós nőkre

Fontos azonban kiemelni, hogy a gyermek világrahozatalát követően is legalább ekkora erőfeszítéseket kell tenni nemcsak a nők dohányzásmentes életmódjának kialakítására és fenntartására, hanem a gyermekek szülő által okozott passzív dohányzásnak való kitettségének csökkentésére is. Hazánkban ebből a célból az Országos Egészségfejlesztési Intézet Óvodai Dohányzás Prevenciós Programja bizonyítottan hatásos eszközökkel lép fel a gyerekek szülő által okozott passzív dohányzásának csökkentése érdekében, melyen keresztül a program támogató hatást gyakorol az édesanyák és az óvónők füstmenetes életmódjának sikeres kialakítására. A beavatkozás hosszútávú hatását a program folytatásaként felépített Ciki a Cigi Iskolai Dohányzás Prevenciós Program biztosítja.

Habár a WHO idei kampánya elsősorban a nőket célzó dohányreklámokra fókuszál, a férfiakat és fiúkat ugyanúgy meg kell védeni a dohányipar manipulációitól.A fiatal nők esetében kifejezetten nagy figyelmet kell szentelni az őket megcélzó média befolyásoló hatásának megfékezésére. A média személyiségek dohányzást támogató nyilatkozatait - szerkesztői kritika nélkül - leközlő magazinok és televízió műsorok a modellkövetés eszközével önkéntelenül is a dohányzó életmód felé orientálják a fiatal célközönségüket.

Az általános dohányzáspolitikai intézkedések hatása azonban nem egyforma a két nemnél, ezért fontos, a dohányzás visszaszorítást szolgáló politikák tekintetbe vegyék a nemi különbségeket és sajátosságokat a dohányfogyasztás csökkentése és a férfiak és nők egészségének védelme érdekében.

Egy 2007-ben készült felmérés is kimutatta, hogy mind a férfiaknak, mind a nőknek szükségük van a dohányzás és a passzív dohányzás nemekre specifikus hatásairól szóló teljes körű információkra, valamint egyenlő mértékű védelemre a dohányipar nemekre irányuló reklámjaival, illetve a nemek számára kifejlesztett dohánytermékeivel szemben.

A WHO Dohányzás-ellenes Keretegyezménye is javasolja a nem-specifikus dohányzás visszaszorítást célzó stratégiák kidolgozását, illetve a nők teljes körű részvételét a dohányzás visszaszorítással kapcsolatos politikák megalkotása és az ezzel kapcsolatos intézkedések megvalósítása terén.

Dohányzásmentes Világnap 2010

Az idei Dohányzásmentes Világnapon, valamint egész évben a WHO bátorítani fogja a kormányokat arra, hogy különös figyelmet szenteljenek annak, hogy megvédjék a nőket a dohányipar azon próbálkozásaitól, hogy őket egy életen át tartó nikotinfüggőségbe hajszolja. A WHO felhívásának figyelembevételével a kormányok csökkenteni tudják a bénulást okozó és halálos kimenetelű agyi érkatasztrófák, szívrohamok, rákos és légzőszervi megbetegedések gyakoriságát, amelyek előfordulása a nők körében egyre növekvő tendenciát mutat.

A dohányzás egy milliárd ember halálát okozhatja ebben az évszázadban. Annak felismerése, hogy milyen fontos a nők dohányzásának visszaszorítása, valamint az ez irányba tett lépések és cselekvések rengeteg életet menthetnek meg.

Az ENSP (European Network for Smoking and Tobacco Prevention) magyarországi képviselői:

Demjén Tibor
A Dohányzás Fókuszpont vezetője
www.oefi.hu

dr. Mucsi János
Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért
a www.tudobeteg.hu főszerkesztője

Eredeti WHO dokumentumok angolul

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...