Nyomtatás

Szerbia elnöke új dohányzásellenes intézkedéseket hagyott jóvá

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

nosmokinglaw Borisz Tadics szerb elnök pénteken új dohányzás ellenes intézkedéseket iktatott törvénybe, amelyek a nyilvános helyek többségében betiltják a dohányzást, bár az éttermeknek, bároknak és kávézóknak hagynak némi mozgásteret.

A jogszabály értelmében tilos a dohányzás az állami intézményekben és épületekben, iskolákban, szociális ellátóintézményekben, kulturális és sporttevékenységekre használt épületekben, a média épületeiben és élelmiszergyártásra használt épületekben. A törvény megszegéséért magánszemélyek esetében 50 euróig, vállalatok esetében pedig 10 ezer euróig terjedő pénzbírságot szabhatnak ki.

A 80 négyzetméternél nagyobb alapterületű éttermeknek, bároknak és kávéházaknak kötelező elkülöníteni egy nemdohányzó területet, amely az alapterület legalább felét teszi ki. Az ennél kisebb vendéglátóipari egységek egyszerűen bejelenthetik, hogy dohányzó vagy nemdohányzó helyek kívánnak lenni. A törvény a következő hónapokban lép hatályba, a pontos dátum azonban egyelőre nem ismert, mivel a vendéglátóhelyek regisztrációjának folyamata eltart egy ideig.

Szerbia nyolcmilliós népességének több mint egyharmada (33,6 százaléka) dohányzik. A balkáni országokban élnek Európa legmegrögzöttebb dohányosai. A WHO szerint a felnőttek 30–40 százaléka függő. A szomszédos Horvátországban és Macedóniában a közelmúltban közfelháborodást keltett a szigorú dohányzásellenes törvény, amely az éttermekben és a bárokban is betiltotta a dohányzást.

Copyright AFP [2010] / Translation Medipress

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...