Nyomtatás

Illegális cigarettagyár Litvániában

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Illegális cigarettagyár Litvániában Egy percenként 1000 szál cigarettát termelő illegális cigarettagyárat lepleztek be Litvániában az Európai Hamisításellenes Hivatal (European Anti-Fraud Office – OLAF) munkatársai. 6 embert a gyárban tartóztattak le. Az üzemben három különböző márkájú cigarettát gyártottak és csomagoltak. A gépek és a már legyártott cigaretta mellett nagy mennyiségű, a gyártáshoz szükséges alapanyagot is lefoglaltak.

Nicholas Ilett, az OLAF igazgatója elmondta, hogy az Európai Unióban drámai mértékben megnőtt a hamis cigarettákat előállító illegális üzemek száma az elmúlt 5 évben. Az első illegális cigarettagyárat 2003-ban számolták fel az Unióban, azóta pedig már több mint 50 gyártó bázist zárattak be az EU hatóságai.

A dohányipar és a tagállamok érdekei egyaránt sürgetik az illegális dohánytermékek beáramlását az Európai Unióba. Az egyik a profitját, a másik az adóbevételeit félti. A dohánytermékek adójának emelése növeli az állam adóbevételeit, és csempészésre, az illegális gyártás révén adócsalásra ösztönöz. A dohányzás visszaszorításáért küzdő szervezetek támogatják a dohánytermékek adójának emelését, hiszen ez az egyik leghatékonyabb fegyver a rászokás ellen, illetve a leszokás mellett.

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy az adóemelés miatt a dohányosok által befizetett adótöbbletből kellene/illene támogatnia az államnak a leszokni akaró dohányosok orvosi ellátását, segíteni őket abban, hogy betegségükből (hiszen a dohányzás következtében kialakult függőség önmaga is egy betegség) meggyógyulhassanak, azaz le tudjanak szokni a cigarettáról.
dr. Mucsi János

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...