Nyomtatás

Felerősíti a dohányzás a szklerózis multiplex más rizikófaktorainak hatását?

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Felerősíti a dohányzás a szklerózis multiplex más rizikófaktorainak hatását? Egy új vizsgálat szerint a más kockázati tényezőkkel is rendelkezők esetében a dohányzás megnöveli a szklerózis multiplex (SM) kialakulásának rizikóját. A tanulmány a Neurology folyóirat április 7-i online számában olvasható.

A kutatásba 442 SM-ben szenvedő és 865 egészséges embert vontak be. A tudósok először azt határozták meg, hogy a résztvevőknél fennálltak-e ismert rizikótényezők, például a magas Epstein-Barr vírus ellenes antitestszint vagy a HLA-DR15 gén, mely a SM-ben szenvedők 60 százalékánál jelen van. Kiderült, hogy a magas antitesttiterrel rendelkezőknél a dohányosoknál kétszer akkora volt a betegség kockázata, mint azoknál, akik sohasem dohányoztak, ez az összefüggés alacsony antitestszint esetén nem állt fenn. A HLA-DR15 gén esetében nem sikerült ilyen kapcsolatot igazolni.

„A szklerózis multiplex, a dohányzás és a szervezet Epstein-Barr vírusra adott immunválasza közötti összefüggés nem lehet véletlen, mivel a vizsgálatokat földrajzilag távol eső centrumokban végezték” – mondta el Dr. Claire Simon, a Harvard Egyetem Közegészségügyi Karának kutatója, a tanulmány szerzője. „Ez fényt deríthet arra, miért alakul ki egyeseknél a betegség, másoknál pedig miért nem.”

Az Egyesült Államokban átlagosan minden 200. nő és minden 600. férfi betegszik meg szklerózis multiplexben. Ez a leggyakoribb nem traumás eredetű, mozgáskorlátozottságot okozó idegrendszeri betegség a fiatal felnőttek körében.

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...