Nyomtatás

Lengyelország füstmentes lesz?

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Lengyelország füstmentes lesz? Amennyiben pénteken elfogadja a Szejm a nemdohányzók védelméről szóló törvényt, abban az esetben Lengyelországban is tilos lesz valamennyi zárt közterületen és munkahelyen, így az összes vendéglátóipari helyen is a dohányzás.

Az Egészségügyi Világszervezet a környezeti dohányfüstöt az erős rákkeltők közé sorolja. A passzív dohányzás a becslések szerint 25-30%-kal növeli a szívbetegségek kockázatát és súlyos légúti, illetve allergiás tüneteket is okozhat. A becslések szerint az Európai Unióban évente 19.000 ember hal meg a passzív dohányzás következtében kialakult betegségben, Lengyelországban pedig évente mintegy 2000 nemdohányos veszíti életét mások cigarettafüstje miatt.

A Szejm Egészségügyi Bizottsága javasolta a szigorú füstmentes törvény elfogadását, amelyet a lengyel lakosság 70%-a is támogat.

A lengyel egészségügyi szakértők kiemelték, hogy a füstmentes törvényt bevezető országokban jelentősen (6%-47%) csökkent a szívinfarktus miatt kórházba került betegek száma, és ez a rendkívül kedvező változás már a bevezetést követő első évben megfigyelhető volt.

A lakosság többsége és az egészségügyi szakemberek Európa-szerte támogatják a nemdohányzók védelméről szóló törvények bevezetését, illetve szigorítását.
Az EU-n belül Magyarországon a legmagasabb a 65 év alattiak szívbetegségek miatti halálozása mind a férfiak, mind a nők körében. Ennek az egyik legfontosabb, és mindenképpen megelőzhető oka a dohányzás. Magyarország a tüdőrák halálozásában is a világranglista szomorú élmezőnyében van.  A 18 és 30 év közötti fiatal magyar felnőtteknek közel a fele dohányzik, és ebben a korosztályban már teljes a nemi egyenjogúság, ugyanannyi fiatal nő dohányzik, mint férfi.

A szakemberek egyetértenek abban, hogy gyors és határozott lépésekre van szükség a dohányzás visszaszorítása érdekében. Ezek között talán a legfontosabb, hogy legalább azokat védjük a cigarettafüsttől, akik nem akarják azt belélegezni.

A becslések szerint valamilyen dohányzás okozta betegségben évente közel 30.000 ember veszíti életét. Mások cigarettafüstje 2300-3500 magyar életét oltja ki minden évben, ez több mint a háromszorosa annak, ahányak közlekedési baleset miatt halnak meg. A halálos közlekedési balesetek számát néhány hónap alatt harmadával sikerült csökkentenünk a jogszabályok és a büntetések szigorításával. Hasonlóan gyors és határozott intézkedéseket várunk politikusainktól a nemdohányosok védelmében is.
Kívánjuk, hogy Lengyelországban a Szejm fogadja el a nemdohányzók védelméről szóló törvényt, és reméljük, hogy hamarosan mi is követjük őket a füstmentes Európába.

dr. Mucsi János
tüdőgyógyász
orvos-főszerkesztő

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...