Nyomtatás

Magyar Orvosi Társaságok Együttműködési Megállapodása a dohányzás ...

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Magyar Orvosi Társaságok Együttműködési Megállapodása a dohányzás ... A dohányzással összefüggő betegségek következtében évente mintegy harmincezer ember hal meg Magyarországon, ráadásul ezek az emberek átlagosan nyolc évvel hamarabb halnak meg, mint nemdohányzó társaik. Ez az összes haláleset húsz százalékát jelenti.

A leggyakoribb kardiovaszkuláris és légzőszervi betegségek mellett szinte nincs olyan szervrendszerünk, amelyet ne érintene valamilyen egészség károsító hatásával a dohányzás. Éppen ezért valamennyi orvosi szakma felelőssége az, hogy minél kevesebben dohányozzanak hazánkban.

A Magyar Tüdőgyógyász Társaság és a Magyar Kardiológusok Társasága ezen gondolattól vezérelve 2007-ben együttműködési megállapodást kötött. Ehhez a megállapodáshoz csatlakozik a Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság.

A megállapodás keretében a társaságok rögzítik azt, hogy minden szakorvosnak meg kell valósítania az orvos páciens találkozások alkalmával a dohányzás leszokás támogatás minimális intervencióját, vagyis rá kell kérdeznie a dohányzási szokásokra, a dohányos pácienseinek tanácsolnia kell a leszokást, meg kell erősíteni a leszokási motivációt, útbaigazítással a megfelelő leszokás támogató szakellátás felé.

További részletek a kapcsolódó dokumentumban, a Magyar Orvosi Társaságok Együttműködési Megállapodásának tájékoztatójában olvasható.
Forrás: MTT

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...