Nyomtatás

Passzív dohányzás a saját tüdőnkből!

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Passzív dohányzás a saját tüdőnkből! Olasz tudósok kimutatták, hogy a saját magunk által elszívott cigaretták füstje még a kifújás után is jelentős kockázatot rejt.

Maria Teresa Piccardo az olasz Nemzeti Rákkutató Intézet egyik vezető munkatársa tanulmányozta a jelenséget, méghozzá meglehetősen egyedi módon: újságárusoknál figyelte meg a tüdőrák előfordulásának valószínűségét, amit talált, az pedig sokak szerint igen meglepő.

„Azért éppen az újságárusok, mert ők egyedül dolgoznak egy meglehetősen szűk helyen, ahol megáll a füst. 15 embert figyeltünk meg, és azt találtuk, hogy a saját cigarettáikból származó füst passzív dohányos módjára történő ’visszalélegzése’ jól korrelált az általuk elfüstölt szálak számával” – nyilatkozta a sajtónak Piccardo.

A kutatási eredmények, melyeket az Enviromental Health nevű szaklap közöl, azt jelezték, hogy napi 14 szál elszívása esetén a saját füst hatása olyan, mintha még 2,6 szálra gyújtott volna rá az illető. Sajnos azonban az eredmények felvetik azt a kérdést is, hogy – mivel az említett újságosstandok általában a város forgalmas helyein működnek – a kutatók megfelelően kiszűrték-e a járművel miatti légszennyezést, mint kockázati tényezőt.

Az mindenesetre bizonyos, hogy a passzív (és természetesen aktív) dohányzás minden fajtája káros, és az is, hogy a most vizsgált jelenséget egy nagyobb, és gondosan kiválogatott mintán ellenőrizve valósabb eredményeket kaphatunk.

Kép: sxc.hu

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...