Nyomtatás

Dohányzás és alkohol: a nyelőcső- és gyomorrák szálláscsinálói

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Dohányzás és alkohol: a nyelőcső- és gyomorrák szálláscsinálói Egy nemrég megjelent tanulmány megerősítette, hogy a nyelőcső- és gyomorrák kialakulásának kockázatát nagyobb mértékben növeli a dohányzás.

Több mint 120000 holland felnőttet követett nyomon 16 éven át az a nagyszabású vizsgálatsorozat, amelynek eredményeit a Gut szaklap oldalain tette közzé az adatokat kiértékelő kutatócsoport vezetője, Jessie Steevens, a Maastrichti Egyetem szakembere.

Az eredmények tanúsága szerint a gyomorrák két legkomolyabb formája, valamint kétféle nyelőcsődaganat kialakulásának kockázatát is jelentősen megnöveli a dohányos életmód – szám szerint 60-263 %-kal a nem dohányzókhoz képest.

Meglepő módon viszont az alkohol a nyelőcsődaganatok közül csupán a pikkelysejtes karcinóma kialakulásának kockázatát emeli. A felmérés mindazonáltal kimutatta, hogy a napi 30 grammnyi alkoholt (kb. 2-3 pohár bor) fogyasztók esetében 5-ször nagyobb valószínűséggel alakult ki ez a daganatfajta, mint az absztinenseknél.

Az eredmények ismét vastagon aláhúzzák az egészségügyi szakemberek által hosszú évek óta szakadatlanul ismételt tanácsokat a dohányzás mellőzése és a mértékletes alkoholfogyasztás fontosságáról.

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...