Nyomtatás

Macedónia szigorú dohányzási tilalmat vezet be

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Macedónia szigorú dohányzási tilalmat vezet be Macedonia Ciprushoz hasonlóan január 1-i hatállyal betiltotta a dohányzást a bárokban, klubokban és kávéházakban, és súlyos bírságot szab ki a szabályszegő tulajdonosokra és dohányosokra.

Az új törvény értelmében tilos a dohányzás minden olyan helyen, ahol ételt szolgálnak fel, legyen az szabadtéri vagy beltéri helyiség – jelentette be Bujar Osmani egészségügyi és Fatmir Besim gazdasági miniszter közös közleményében.

A szórakozóhelyek és éttermek tulajdonosaira a törvény megszegéséért 2500-tól 4500 euróig terjedő pénzbírság szabható ki. Azok, akik a nemdohányzó helyeken dohányoznak, 150-től 300 euróig terjedő pénzbüntetéssel sújthatók.

A hajdani Jugoszlávia volt tagállamában a kétmilliós népesség körülbelül fele dohányzik. A szigorú törvényt először 2008 decemberében vezették be, de nemsokára visszavonták, hogy időt adjanak a fogyasztóknak és a vállalkozások tulajdonosainak az átállásra.

A dohányzást most nem csak zárt helyeken, hanem erkélyeken és az éttermek teraszain is betiltották

A bárok és éttermek tulajdonosai arra kérik a hatóságokat, gondolják át újra a szabályozást, mivel szerintük a szigorú törvény miatt munkahelyek szűnhetnek meg azért, mert a rendszeres dohányosok elmaradhatnak a szórakozóhelyekről. Macedóniában a munkanélküliség aránya 35 százalékhoz közelít.

Copyright AFP [2009] / Translation Medipress / kép: sxc.hu

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...