Nyomtatás

Kialakulhat függőség a passzív dohányzás miatt?

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Kialakulhat függőség a passzív dohányzás miatt? Egy tanulmány szerint azoknál is kialakulhat nikotinfüggőség, akik passzív dohányosként nagy mennyiségben dohányfüstnek vannak kitéve. Ez a megállapítás patkánykísérleteknél igazolódott be.

Tény, hogy a passzív dohányzás hasonlóan veszélyes, mint maga a dohányzás

Amerikai kutatók a rák kialakulása és a passzív dohányzás közötti összefüggéseket vizsgálták. További vizsgálatok alapját képezi a megállapítás, hogy a passzívan elszenvedett dohányfüst is képes függőséget okozni.
A kísérlet számára a kutatók hímnemű patkányokat órák hosszat cigarettafüstnek tettek ki. A kontrollcsoport rágcsálói füstmentesen éltek. Az amerikai szakemberek a rágcsálók agyát vizsgálták, hogyan reagálnak a dohányfüstre, függők lesznek-e tőle.

Emberkísérletek szerint ismert, hogy a nikotin az agy jutalmazásért felelős területére hat, és ezáltal függőséget okoz

A passzív dohányzás e hatásáról még nem készült tanulmány, írja a focus.de. 

A szakemberek feltételezése igazolódott: A mérések egyértelműen megmutatták, hogy a függőség kialakulásában létrejövő agyi változások következtek be. Továbbá a kísérleti állatok egyértelmű elvonási tüneteket mutattak, mint az idegesség és az alvászavarok. A kontrollcsoport állatai ilyen tüneteket nem mutattak.

A szakemberek ezzel a felfedezéssel, új nikotin-elvonási módszereket remélnek.

[OrientPress Hírügynökség]

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...