Nyomtatás

„Ne gyújts rá!” Világnap

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

„Ne gyújts rá!” Világnap A nemzetközi "Ne gyújts rá"- mozgalom világnapját minden év november 3. csütörtökén tartják, ezért idén november 19-én került megrendezésre. A mozgalom 1974-ben az Amerikai Egyesült Államokból indult útjára, azzal a céllal, hogy legyen az évben egy olyan nap, amikor a cigarettázók nem gyújtanak rá, és a társadalom figyelmét felhívják e szenvedély veszélyeire.

A dohányzás a világon az első számú halálok

A dohányzás nem csak a dohányzó embereknek és közvetlen környezetüknek okoz károkat, hanem az állami költségvetésnek is, hiszen a dohányzásból származó „betegség teher” költsége magasabb, mint a dohánytermékek adójából származó bevétel. A dohányzás a tüdőrák okozta halálozás 90-95 százalékáért, az összes rákhalálozás 30-35 százalékáért, az idült gyulladásos légúti betegségek 80-85 százalékáért, míg a szív- és érrendszeri betegségek 25-30 százalékáért felelős.

Magyarországon a lakosság egyharmada rendszeresen dohányzik. Ez az arány nem változott jelentősen az elmúlt három évben: 2004-ben a lakosság 31%, 2006-ban és 2007-ben 33% dohányzik napi rendszerességgel. Tíz nőből 2.5, míg tíz férfiból 4 dohányzik rendszeresen. 2004-es adatok szerint 23.000 ember halt meg hazánkban aktív dohányzás okozta betegség következtében. Emellett külföldi számítások hazai adaptálásával nyert adatok szerint évente 3500 embert veszítünk el a passzív dohányzás ártalmai miatt. A kutatás azt is kimutatta, hogy összességében szinte a teljes lakosság a passzív dohányzás ellenzői közé tartozik (93-95%).

A fiatalok dohányzási szokásait feltáró kutatások eredményei szerint nemcsak a dohányzás kipróbálása, de a rendszeres cigarettázás is egyre fiatalabb életkorban alakul ki.

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet közreműködésével 2008 áprilisában végezte el a „Nemzetközi Ifjúsági Dohányzásfelmérés” (Global Youth Tobacco Survey) elnevezésű kutatás második fordulójának magyarországi adatgyűjtését. Ennek eredményei szerint 10-ből csaknem 6 tanuló (57.9%) kipróbálta már a cigarettát élete során (fiúk: 56,5%, lányok: 58,4%), ezen belül a valaha dohányzóknak 18%-a 10 éves kora előtt szívta el az első slukkot. Hozzávetőlegesen a tanulók egynegyede (23.2%) jelenleg is cigarettázik (azaz dohányzott az elmúlt 30 napban), e tekintetben nincs különbség a két nem között, bár riasztó az adat miszerint a jelenleg dohányzó lányok aránya magasabb, mint a fiúké. Jelenleg más dohányterméket (szivar, mini szivar, szivarka, pipa, vízipipa, rágódohány, tubák) fogyaszt 13.8%-uk, a fiúk csekély mértékben, de szignifikánsan nagyobb arányban, mint a lányok (16.8% és 10.4%).

A dohányzásra való rászokás és a családi / baráti környezetben lévő dohányosok száma között nagyon szoros az összefüggés

A kutatásról szóló Zárótanulmány - amely alkalmat ad a 2003-ban lebonyolított első forduló eredményeivel történő összehasonlításra is – letölthető az OEFI honlapjáról.
A negatív tendencia megállítása érdekében széleskörű társadalmi összefogásra, felvilágosításra van szükség és kiemelt hangsúlyt kell helyezni a megelőzésre. Az OEFI dohányzás megelőzési óvodai és iskolai programjainak egyik legfontosabb célja, hogy olyan véleményformáló élmények érjék a gyermekeket, amelyek hatására később minél kevesebben próbálják ki a cigarettázást, illetve szoknak rá a dohányzásra.

Az óvodai program évek óta sikeresen valósul meg Magyarország 1500 óvodájában.Az iskolai program tanórák keretén kívül működtethető játékszoftver változata CD illetve hordozható érintőképernyős számítógép (HÉSZ) formájában szintén évek óta ismert az iskolákban. A program iskolai tanórák keretében működő része 2009-ben került kidolgozásra. A 3-5, illetve 6-8 osztályos tanulóknak szóló komplex program részét képezi egy pedagógusoknak szóló tanmenet, az ahhoz tartozó szöveges segédlet, illetve flash alapú előadás és egy élethű nagyságú, a dohányzás által okozott betegségeket bemutató demonstrációs bábu. A program anyaga az OEFI honlapjáról iskolák számára regisztrációt követően, térítésmentesen letölthető és felhasználható.

A „Ne Gyújts Rá!” Világnap alkalmából került sor egy küllemében és szoftver tartalmában is megújult HÉSZ átadására a III. kerületi Kerék utcai Általános Iskolában. Az új típusú HÉSZ-ek az iskolai program többi elemével párhuzamosan a korábbiakkal ellentétben már nemcsak az alsó, hanem a felső tagozatos tanulók számára is szórakoztató, játékos formában biztosítják a dohányzással kapcsolatos attitűdformáló ismeretek átadását a Ciki a cigi honlap teljes tartalmával.

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...