Nyomtatás

Hatásosak a dohányzásellenes törvények? - Nálunk még nincs előrelépés

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Hatásosak a dohányzásellenes törvények? - Nálunk még nincs előrelépés A napjainkban egyre több halálos áldozatot szedő szenvedélybetegség, a dohányzás felmérések szerint a Földön a tüdőrák okozta halálozás 90-95 százalékáért, az összes rákhalálozás 30-35 százalékáért, az idült gyulladásos légúti betegségek 80-85 százalékáért, míg a szív és érrendszeri betegségek 25-30 százalékáért felelős. A riasztó adatok ellenére - jelenleg - azonban csupán tizenkét uniós tagállamban van érvényben átfogó dohányzásellenes törvény.

A rendelkezések az Egyesült Királyságban és Írországban a legszigorúbbak

E rendelkezések az Egyesült Királyságban és Írországban a legszigorúbbak, ahol teljes mértékben tilos zárt nyilvános helyeken, a tömegközlekedési eszközökön és a munkahelyen dohányozni. Bulgária 2010-re kívánja megvalósítani e célokat. Egy nemrégiben elvégzett Eurobarométer-felmérés azt jelzi, hogy növekvőben van a dohányzásellenes intézkedések népszerűsége: az európaiak 84 százaléka foglalt állást a füstmentes irodák és zárt légterű munkahelyek mellett; 77 százalékuk támogatja a füstmentes éttermek tervét, és 61 százalékuk van a füstmentes bárok és kocsmák mellett.

Minden tagállamban létezik valamiféle rendelkezés a másodlagos füstnek való kitettség és egészségügyi ártalmainak korlátozására. E rendelkezések alkalmazási köre és jellege változó. Eddig tizenkét uniós tagállam biztosít átfogó védelmet a dohányfüstnek való kitettséggel szemben. Írország és az Egyesült Királyság a teljes dohányzási tilalmat vezetett be a zárt légterű nyilvános helyekre, a munkahelyekre – a bárokat és éttermeket is beleértve.

A szigorú törvényeket bevezető országokban csökkent a szívroham kezelések száma

A szigorú füstmentes törvényeket bevezető országokban 1-2 év alatt jelentősen csökkent a szívroham miatti kórházi kezelések száma:
 - Franciaországban egy év alatt 15százalékkal 
- Olaszországban 11,2 százalékkal 
- Skóciában 17 százalékkal 

Nyolc nagy vizsgálat utólagos elemzése szerint a nemdohányzók védelméről szóló törvény bevezetése azonnal 19 százalékkal csökkentette a heveny szívrohamok számát.

Nálunk még késik az életmentő dohányzásellenes törvény bevezetése

Magyarországon az egyértelmű tények ellenére még mindig késik az életmentő törvény bevezetése, az Országgyűlés elé terjesztendő törvény tervezete továbbra is megengedné a dohányzást a szórakozóhelyek jelentős részén, így a bárokban, diszkókban és kocsmákban, ha ott meleg ételeket nem szolgálnak fel.

A kérdés önmagától adódik, mikor jut el hazánk arra a pontra, hogy átérezze a füstmentes törvény bevezetésének fontosságát és mikor érzi át azt, hogy nemcsak a felnőttek, hanem a fiatalok egészsége is veszélyben forog.

.. és hogy mekkora dohányzás okozta veszteséggel számolhatunk hazánkban a Magyar Nemzeti Szívalapítvány becslése szerint?

[OrientPress Hírügynökség]

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...